Изборите на 20 октомври са отменени от Румен Радев: Няма да има кабинет „Кожарева“

Президентът Радев отложи парламентарните избори, като отказа да подпише указ за назначаване на новото служебно правителство поради несъгласие с оставането на вътрешния министър Калин Стоянов на поста

2
34
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Народно събрание

Президентът Румен Радев обяви днес, че отлага предстоящите парламентарни избори, които трябваше да се проведат на 20 октомври. Това решение е взето вследствие на несъгласие с оставането на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на поста си в новото служебно правителство, което е номинирано от Горица Грънчарова–Кожарева.

По време на срещата си с номинираната за служебен премиер Грънчарова–Кожарева, президентът Радев ясно заяви, че няма да подпише указа за назначаване на новото правителство, ако не бъде сменен министърът на вътрешните работи. Той даде срок до 15 часа за промяна на това решение, като подчерта, че утре клетва няма да има, а сегашното служебно правителство на Димитър Главчев ще продължи да работи.

Президентът отправи призив към депутатите да допълнят така наречената „домова книга“, от която могат да се избират потенциални служебни министри, подчертавайки важността на подбора на подходящи кандидати за ключовите министерски постове.

Тази политическа ситуация създава нови предизвикателства пред българската политика и оставя отворен въпроса за бъдещето на парламентарните избори и състава на следващото служебно правителство.

Скандал: Радев няма да назначи служебното правителство заради Калин Стоянов

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Румен Радев съобщи, че предстоящите парламентарни избори, […]

trackback

[…] става все по-сложна, след като вчера президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебен кабинет, предложен от […]