Веселин Стойнев: Президентът е последната спирачка пред овладяването на държавата от Пеевски

Журналистът Веселин Стойнев предупреждава за овладяването на държавната власт от Делян Пеевски, докато президентът Радев се явява последната преграда пред пълната политическа доминация

3
182
Делян Пеевски
Делян Пеевски

„Държавата отново е в центъра на политическа буря, като обвиненията за овладяване на държавата от определени икономически и политически кръгове стават все по-остри.“

Това каза журналистът Веселин Стойнев, като изрази тревожни наблюдения относно ситуацията в страната, като посочи, че „не очаквах такова развитие. Няма такава държава. Новината е, че тази държава се управлява от Пеевски“.

Калин Стоянов – политическа криза и „прокси“ на Пеевски

Според Стойнев настоящата политическа криза е директно свързана с фигурата на министъра Калин Стоянов, когото той определя като „прокси на Пеевски.“ Журналистът подчертава, че „заради Калин Стоянов няма да имаме правителство, няма да имаме избори,“ като добавя, че заради неговата фигура страната може да бъде доведена до конституционна криза – „пълен абсурд,“ както го нарича Стойнев.

Президентът Радев – последната спирачка?

В този контекст ролята на президента Румен Радев става ключова. Стойнев отбелязва, че „президентът е последната спирачка пред овладяването на държавата от Пеевски,“ като акцентира на отказа на Радев да подпише указ за новото служебно правителство. Според журналиста, това е знак, че Радев се опитва да предотврати пълното завладяване на държавната власт от страна на Делян Славчев Пеевски.

Конституционни предизвикателства и отлагане на изборите

Конституционалистът доц. Наталия Киселова потвърди, че изборите, предвидени за 20 октомври, вероятно няма да се състоят на тази дата.

„Избори на 20 октомври няма да има“, заяви тя пред „БНР“. Според Киселова, страната може да се изправи пред процедура за конституционни промени, като подчертава, че „компетентността при съставянето на служебното правителство е споделена“, което усложнява процеса.

Зависимостите в политическата система

Журналистът Веселин Стойнев не скрива своята загриженост относно дълбоките зависимости, които според него съществуват в политическата система на България.

„Най-грозното е, че в тази държава не може да се намери кандидат за министър-председател, който да не е зависим от Пеевски“, отбелязва той, като сравнява текущата ситуация с времената на „Мултигруп“ – мощна икономическа групировка от 90-те години, известна с влиянието си върху политиката.

Политическата криза в България се задълбочава, като фигурите на Делян Пеевски и Калин Стоянов се превръщат в символи на проблемите, пред които е изправена страната. Президентът Румен Радев се оказва в центъра на тази криза, опитвайки се да предотврати пълното овладяване на държавната власт. Въпросът за зависимостите и влиянията в българската политика остава отворен, като все повече експерти и анализатори изразяват опасения за бъдещето на демокрацията в страната.

Стефан Гамизов: Ето че цяла България не може да се пребори с Пеевски!

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments