Последен шанс за освобождаване на израелските заложници от Газа

Дипломатическият тласък идва на фона на опасенията от очаквано нападение на Иран и "Хизбула" срещу Израел

0
16
Антъни Блинкен, САЩ.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Снимка: Фейсбук

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи текущите преговори в Близкия изток като потенциално последния шанс за освобождаване на израелските заложници от Газа и за осигуряване на прекратяване на огъня, пише „Politico“. Преди срещата си с израелския президент Исаак Херцог в Тел Авив в понеделник Блинкен коментира:

„Това е решителен момент – вероятно най-добрата, а може би и последната възможност да върнем заложниците у дома, да постигнем прекратяване на огъня и да поставим всички на по-добър път към траен мир и сигурност.“

Пред журналисти Блинкен добави, че президентът на САЩ Джо Байдън го е инструктирал „да постигне споразумение до линията и в крайна сметка над линията“.

„Време е това да се случи. Време е също така да се уверим, че никой не предприема стъпки, които биха могли да провалят този процес“, каза той.

Дипломатическият тласък идва на фона на опасенията от очаквано нападение на Иран и „Хизбула“ срещу Израел и заплахата от всеобхватна регионална война. Той допълни:

„Работим, за да сме сигурни, че няма ескалация, няма провокация, няма действия, които по някакъв начин могат да ни отдалечат от придвижването на това споразумение или, в този смисъл, да доведат до ескалация на конфликта на други места и до по-голяма интензивност.“

Това е деветото му пътуване в Близкия изток, откакто на 7 октомври насилствената атака на „Хамас“ срещу Израел предизвика масиран военен отговор от страна на Израелските отбранителни сили, в резултат на който загинаха десетки хиляди палестинци.  По-късно в понеделник той трябва да се срещне с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, а през следващите дни да пътува до Египет.

Посредници от САЩ, Египет и Катар се срещнаха в Доха в петък и събота с цел постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас. Байдън заяви в петък, че „сме по-близо, отколкото някога сме били“ до постигането на сделката.

Друга среща на върха е планирана в Кайро в сряда или четвъртък, съобщава „Times of Israel“.

Институтът за пътна безопасност настоява за извършване на одит на практики на ЦГМ

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments