Илиян Василев: Радев начерта „червената линия“ в отношенията си с Пеевски!

Така анализаторът коментира действията на държавния глава вчера

0
52
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vassilev, Facebook

Президентът Румен Радев начерта „червената линия“ в отношенията си с Делян Пеевски. Така анализаторът Илиян Василев коментира действията на държавния глава, който отказа да подпише указа за назначаването на служебния кабинет, предложен му от Горица Грънчарова-Кожарева. Публикуваме анализа на Василев без редакторска намеса: 

„Радев начерта „червената линия“ в отношенията си с Пеевски и натрупа анти-Пеевски капитал. Аха пак да се върнем към юмрука и атаката на прокурора Гешев. Но много хора трудно се лъжат много пъти.

Има двойно дъно и то трябва да се отчита.

Ако забелязвате Пеевски атакува Радев бланкетно, декларативно, но без да му нанася някакви истински щети. Пеевски и Борисов контролират прокуратура, МВР, но както виждате след гръмките „разкрития“ на Пеевски не последва абсолютно нищо – нито „Копринката“, нито Катамаранеца. А договора с Боташ крещи от престъпления.

Читателите на брийфа бяха информирани защо Пеевски се страхува да покаже доказателствата си и защо Борисов прави мили очи на Радев по всеки повод.

Когато цялата енергия на отрицанието се стоварва срещу Пеевски, се пропуска базисния факт, че силата на Корпулентния идва от държания в плен на Борисов и политическите подкрепа, която ГЕРБ получава от избирателите. Без Борисов справянето с Пеевски през лостовете на Народното събрание е относително лесна задача – няколко промени в закона, няколко решения за избор на КПКОНПИ, смяна на МВР, ВСС и т.н.

И сега, търси се човек, който да бъде назначен за да стане служебен премиер – примерно заместник Омбудсман, или заместник в Сметната палата. Фасулска работа, ще кажете. Но както виждате трудно се постига. Камо ли пък идеалистичната теза на Кирил Петков за общоприет авторитет а ла Марио Драги, който да формира редовно правителство след изборите.

Не си правете илюзии – докато Борисов се страхува от Пеевски, нищо няма да се промени. За това когато виждате Дявола само в единия, си е ваш проблем.

Стратегически. Зная само една двадесета част от зависимостите на Борисов от Пеевски и тя ми е достатъчна за да ви кажа – не се надявайте.“

 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments