Водна криза в Храбрино: Река Първенецка пресъхва, оставяйки жителите без вода

Село Храбрино и околните вилни зони се сблъскват с водна криза, след като река Първенецка, основният им водоизточник, почти пресъхна

0
132
Пресъхнала река
Пресъхнала река. Снимка: Pixabay

Село Храбрино и прилежащите вилни зони са изправени пред сериозна водна криза, след като основният им водоизточник, река Първенецка, почти пресъхна. Положението става все по-критично, като ВиК-Пловдив отчита нарастващи трудности при осигуряването на вода за местните жители.

Причини за водната криза

Основната причина за водната криза е продължителната суша и липсата на дъждове, които значително са намалили водния поток на река Първенецка. Инженер Йордан Чемишев от ВиК-Пловдив обясни пред „Plovdiv24.bg“, че географското разположение на Храбрино не позволява използването на алтернативни водоизточници, което допълнително усложнява ситуацията.

„Река Първенецка, от която е водоподаването за село Храбрино и двете вилни зони, е почти пресъхнала и затова в къщите на хората няма вода“, заяви инж. Чемишев. Той добави, че сушата и липсата на валежи са влошили положението до такава степен, че единственото решение може би е да се молим за дъжд.

Последствия от сушата

Продължителната суша не само намалява водоподаването, но и увеличава риска от аварии по водопроводната мрежа. Миналата година, по време на подобна криза, от ВиК-Пловдив дори обявиха, че палят свещи за дъжд. Високите температури и липсата на влага достигат до по-голяма дълбочина, което предизвиква чести аварии в старите етернитови тръби, които се пукат от липсата на достатъчна хидратация.

Водната криза в Храбрино и околните вилни зони е сериозен проблем, който изисква незабавни мерки. Местните жители са оставени на милостта на природата, докато ВиК-Пловдив работи усилено за намирането на възможни решения. Ситуацията подчертава необходимостта от дългосрочни стратегии за управление на водните ресурси, особено в контекста на климатичните промени, които правят подобни кризи все по-чести.

Ако не бъдат предприети спешни действия, водната криза може да се задълбочи, като остави още повече домакинства без достъп до основни водни ресурси.

Проф. Тодор Кантарджиев за оропуч и маймунска шарка: Какви са симптомите и как да се предпазим?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments