Убийство на бизнесмен в Истанбул: Нападателите избягали в България, започва международно разследване

Полицията в Истанбул разследва убийството на израелски арабин, свързано със спор за пари. Заподозрените са преминали българската граница веднага след нападението

1
64
Полиция в Турция
Полиция в Турция. Снимка: Искра.бг

В Истанбул бе извършено тежко криминално деяние, при което бе убит израелският бизнесмен Абдулкадир Анас, арабин от Израел. Нападението, което се случи в центъра на града, доведе до смъртта на Анас, а други двама мъже бяха ранени. Според информацията, разпространена от турските медии, заподозрените за престъплението са трима души, които са успели да избягат в България само два часа и половина след извършването на убийството.

Професионално извършено престъпление

Турските власти посочват, че убийството е било извършено с изключителна професионалност. За нападението е използван пистолет със заглушител, който е бил намерен на мястото на стрелбата. Този факт подсказва, че нападателите са имали предварително планирана стратегия за извършването на престъплението и последващото бягство.

Мотиви за убийството

Според властите в Истанбул, нападението е било мотивирано от спор за пари, което е довело до фаталната стрелба. Въпреки че случаят се разследва като криминално деяние, националността на жертвата предизвика спекулации в турската преса относно възможна връзка с политически или международни конфликти. В отговор на тези слухове, бащата на убития заяви, че семейството му няма нищо общо с политиката и че те са израелски араби от палестински произход.

Връзка с „Хамас“ и регионални напрежения

От години Турция се счита за убежище за представители на организацията „Хамас“. Този факт, заедно с ръководителят на израелската агенция за сигурност „Шин Бет“, който през декември заяви, че след началото на конфликта между Израел и „Хамас“ неговата организация е готова да атакува групировката навсякъде, включително и в Турция, подсилиха спекулациите. Въпреки това, турските власти продължават разследването, като към момента не е потвърдена официална връзка с подобни организации.

Международно разследване

След като нападателите преминаха границата с България, турските и българските власти започнаха координирани действия за установяване и залавяне на заподозрените. Международното разследване продължава, като се очаква скоро да бъдат предоставени нови подробности по случая.

Случаят с убийството на Абдулкадир Анас е поредният пример за сериозните престъпления, които засягат не само Турция, но и региона като цяло. Въпросът с преследването на заподозрените в България подчертава важността на международното сътрудничество в борбата с организираната престъпност.

Проф. Тодор Кантарджиев за оропуч и маймунска шарка: Какви са симптомите и как да се предпазим?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments