Израел прибира телата на шестима заложници от Газа

Те са били отвлечени при нападението на "Хамас" на 7 октомври

0
24
Демонстранти на ивицата Газа, Палестина. Израел
Демонстранти на ивицата Газа, Палестина. Снимка: Пиксабей

Израелските военни съобщиха във вторник, че са открили телата на шестима заложници, взети при нападението на „Хамас“ на 7 октомври, с което започна войната в Газа, докато американските и арабските посредници се опитваха да постигнат споразумение за прекратяване на боевете и освобождаване на десетки други пленници, държани от бойците, информира „Асошиейтед прес“.

Военните съобщиха, че техните сили са открили телата при нощна операция в южната част на Газа, без да посочват кога и как са загинали шестимата. Форум на семействата на заложниците заяви, че те са били отвлечени живи. „Хамас“ твърди, че някои от пленниците са били убити и ранени при израелски въздушни удари.

При израелски въздушен удар във вторник бяха убити най-малко 10 души в училище, превърнато в приют в град Газа, като според военните това е бил точен удар по команден център на „Хамас“. При друг удар в централната част на Газа бяха убити майка и петте ѝ деца.

Откриването на останките е удар за „Хамас“, който се надява да размени заложниците за палестински затворници, изтегляне на Израел и трайно прекратяване на огъня. Наред с всичко останало е много вероятно да се засили натискът върху израелското правителство за постигане на споразумение за освобождаване на десетки заложници, за които се смята, че все още са живи.

Военните съобщиха, че са идентифицирали останките на Хаим Пери, 80 г.; Йорам Мецгер, 80 г.; Авраам Мундер, 79 г.; Александър Данциг, 76 г.; Надав Поппулуел, 51 г.; и Ягев Бухщав, 35 г. Мецгер, Мундер, Попплевел и Бухщав са имали членове на семейства, които също са били отвлечени, но освободени по време на прекратяването на огъня през ноември.

Смъртта на Мундер беше потвърдена във вторник от кибуц Нир Оз – земеделската общност, където той е бил сред около 80-те жители, попаднали в плен. В съобщението се казва, че той е починал „след месеци на физически и психически изтезания“. Преди това израелските власти бяха установили, че останалите петима са починали.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху похвали усилията за възстановяване и заяви следното:

 „Сърцата ни болят за ужасната загуба.“

В свое изявление след съобщаването на трагичната новина той изтъкна:

„Държавата Израел ще продължи да полага всички усилия, за да върне всички наши заложници – живи и мъртви.“

Израелският министър на отбраната Йоав Галант също похвали операцията, която според него е била проведена в огромната мрежа от тунели на „Хамас“. Не последваха незабавни съобщения за жертви сред израелците или палестинците при операцията по възстановяването.

Смята се, че „Хамас“ все още държи около 110 заложници, пленени при нападението на 7 октомври. Израелските власти смятат, че около една трета от тях са мъртви.

Блинкен, който е на деветото си посещение в региона от началото на войната, заяви в понеделник, че Нетаняху е приел предложението за преодоляване на пропуските в преговорите за прекратяване на огъня, които се проточиха с месеци, и призова „Хамас“ да направи същото.

„Хамас“ от своя страна обвини Съединените щати, че приемат израелските искания и се опитват да ги наложат на войнстващата групировка. Все още изглежда, че между двете страни има големи различия, включително искането на Израел за траен контрол над два стратегически коридора в Газа, което „Хамас“ отхвърли.

Водените от „Хамас“ бойци пробиха отбраната на Израел на 7 октомври и вилняха в южната част на страната, като убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 250 души за заложници. Над 100 заложници бяха освободени в замяна на палестинци, затворени в Израел по време на едноседмичното примирие миналата година.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не посочва колко от тях са били бойци, при ответната офанзива на Израел са загинали над 40 000 палестинци. Въздушните и сухопътните операции са причинили широко разпространени разрушения и са принудили по-голямата част от 2,3 милиона жители на Газа да напуснат домовете си, често многократно. Групите за помощ се опасяват от избухване на болести като полиомиелит.

Палестинската гражданска отбрана – службата за първо реагиране, действаща под ръководството на правителството на „Хамас“ – заяви, че при удара по училище „Мустафа Хафез“ в град Газа са загинали най-малко 10 души и че все още издирва оцелели. Тя заяви, че около 700 души са били подслонени в училището, когато то е било ударено.

Израелските военни обясниха, че ударът е бил насочен срещу бойци на „Хамас“, които са създали команден център в училището и са планирали и извършвали нападения.

При израелски въздушен удар в централната част на Ивицата Газа са загинали пет деца и майка им, съобщиха от близката болница на мъчениците Ал-Акса, където репортер на Асошиейтед прес преброи телата. От болницата съобщиха, че бащата, Алаа Абу Зейд, учител, е в израелски затвор през последните девет месеца.

Посредниците се опитват да финализират предложение за трифазен процес, при който „Хамас“ ще освободи всички заложници в замяна на освобождаването на още палестински затворници, изтегляне на Израел от територията и трайно примирие.

Във вторник Блинкен замина за Египет и се очакваше да проведе разговори и в Катар. Двете арабски държави изиграха ключова роля в посредничеството с „Хамас“.

Последен шанс за освобождаване на израелските заложници от Газа

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments