Костадин Костадинов: Докато у нас се обсъжда Пеевски, в Украйна започва война срещу православния свят

Лидерът на „Възраждане“ предупреждава за опасностите от забраната на Украинската православна църква и призовава международните институции да се намесят

0
218
Костадин Костадинов
Костадин Костадинов. Снимка: ПП "Възраждане"

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов изрази сериозни притеснения относно последните събития в Украйна, където парламентът прие закон за забрана на Украинската православна църква на второ четене. Според него това събитие е от изключително значение за целия православен свят и не бива да бъде пренебрегвано.

„Докато у нас се чудят как да изберат човек на Пеевски, Пеевски или Пеевски, в Украйна се случи нещо много опасно“, заяви Костадинов, подчертавайки, че приемането на този закон е пряк удар срещу православната църква и част от по-широка стратегия на западния свят срещу православието.

Влияние върху православния свят

Костадинов посочи, че случващото се в Украйна ще окаже значително влияние върху всички православни църкви, тъй като те са тясно свързани помежду си. Той припомни, че Църквата е основен стълб на държавността и елемент от националната сигурност на България, която е православна държава.

„Нашата Църква продължава да бъде в опасност и нека обществото е наясно с това“, предупреди той, като добави, че подобен модел може да бъде наложен и в други държави, дори ако това не се случи директно, ще има сериозни последици за всички православни църкви.

Призив към международните институции

Костадинов призова международните институции да се произнесат по въпроса със забраната на Украинската православна църква, както се произнесоха по промените в Закона за предучилищното и училищно образование в България. Той подчерта, че международната общност трябва да покаже последователност и да не прилага двойни стандарти в своята политика.

„Иначе отново виждаме двойния стандарт в международната политика“, заяви той в заключение.

Забраната на Украинската православна църква е въпрос, който предизвиква значителни дебати както в Украйна, така и в международен план, и Костадинов настоява за по-сериозно внимание към този проблем от страна на глобалната общност.

Тошко Йорданов: Сглобката носи пълна отговорност за създадената ситуация

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments