Панама започва да връща мигранти с полети, финансирани от САЩ

Този ход беше предприет по-малко от два месеца след като Хосе Раул Мулино положи клетва като президент

0
22
Панама
Снимка: Pixabay

Днес властите на Панама са започнали да репатрират нелегални мигранти чрез полети, финансирани от САЩ, информира „BBC“. Този ход беше предприет по-малко от два месеца след като Хосе Раул Мулино положи клетва като президент на Панама. В предизборната си кампания Мулино обещава да „затвори“ Дариенския пролом – опасен участък от джунглата, през който миналата година незаконно са преминали над половин милион мигранти по пътя си от Южна Америка към северната част на континента.

От администрацията на Байдън заявиха, че страната се е съгласила да плати за полетите като част от усилията си за възпиране на незаконната миграция.

Група от 29 колумбийци с криминални досиета са първите, които са били върнати в родината си по-рано днес.

В рамките на споразумение, подписано съвместно от панамския външен министър и министъра на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас, САЩ се ангажираха да помогнат на Панама със сумата от 6 млн. долара (4,6 млн. паунда) за оборудване, транспорт и логистика с цел „извеждане от територията на страната на чуждестранни граждани, които нямат правно основание да останат в Панама“. Наболялата тема за имиграцията и потока от мигранти, пристигащи на границата с Мексико, се следи отблизо от граждани и политици, тъй като би могла да повлияе сериозно на резултатите от президентските избори в САЩ през ноември.

Споразумението с Панама има за цел да намали броя на хората, които достигат до границата със САЩ, като ги възпира още в ранния етап на тяхното пътуване. Дариенския пролом, джунгла, която се простира между Колумбия и Панама, е естествено препятствие за хората, които се отправят от Южна към Северна Америка. През 2023 г. около 520 000 души са предприели опасното пътуване пеша, като много от тях признават, че са били принудени да платят на трафиканти.

Президентът Мулино, който даде дума, че ще ограничи броя на мигрантите, преминаващи нелегално през Панама, определи положението им като „тъжно“.

„Повечето от тях са от Венецуела. Те са човешки същества, има разделени семейства, деца на пет-шест години, чиито родители са загинали по време на прехода. Ние дори не знаем кои са те и как се казва“, сподели още с тревога държавният глава.

Неотдавна президентът обясни, че полетите ще отведат мигрантите първо до Колумбия – страната, от която са влезли в Панама. Все още не е ясно обаче дали от Колумбия ще бъдат организирани допълнителни полети за репатрирането им в родината. По данни на панамското правителство венецуелците са най-големият дял от мигрантите, които преминават нелегално през опасния маршрут, следвани от колумбийците, еквадорците и хаитяните.

Международни организации споделят загрижено, че потокът от мигранти може да се увеличи през следващите месеци, ако политическата криза, предизвикана от обявяването на оспорваните изборни резултати, не бъде разрешена. Преди изборите социологическите проучвания сочеха, че в случай на победа на президента Николас Мадуро голям брой венецуелци планират да емигрират. Напрежението се изостри допълнително, откакто той беше обявен за победител от доминирания от правителството Национален избирателен съвет, като резултатът беше отхвърлен като фалшифициран от опозицията и поставен под съмнение от САЩ, ЕС и много латиноамерикански държави.

Украйна може да се присъедини към НАТО, дори ако не си върне цялата територия

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments