Представители на САЩ: Споразумението за Газа е на ръба на провала

За момента няма ясно изразено алтернативно споразумение

0
17
Газа, конфликт
Ивицата Газа. Снимка: Пиксабей

Според двама американски и двама израелски представители споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа е на ръба на провала, като за момента няма ясно изразено алтернативно споразумение, което би могло да бъде предложено на негово място, предаде „Politico“.

Настоящото предложение, изготвено от САЩ, Израел, Египет и Катар в продължение на няколко седмици през юли, е най-убедителната форма на споразумението до момента, твърдят служителите, тъй като включва условия, които са съобразени с исканията както на групировката „Хамас“, така и на Израел. Израел е подписал споразумението, но „Хамас“ заяви многократно в свои публични изявления, че няма да го приеме. Това кара представителите на САЩ все повече да се опасяват, че това предложение ще се провали, както и предишните, тъй като „Хамас“ и Израел са в остро противоречие и няма ясен изглед за прекратяване на конфликта помежду им или за връщане на заложниците у дома. Според анализатори действителният сценарий е много по-страшен от този, който американските служители представят публично. Дори и да подчертават спешната необходимост от постигане на съгласие от страна на „Хамас“, през последните дни те неколкократно заявиха, че са по-близо от всякога до постигането на съгласие от двете страни. Само преди няколко седмици представителите на администрацията на Джо Байдън бяха оптимистично настроени.

Един от американските служители заяви, че „Хамас“ е дал красноречив сигнал, че е склонен да приеме предложеното споразумение. Въпреки че някои от служителите на Белия дом продължават да са уверени, че ще се стигне до компромис, сега мнозина са разочаровани и разколебани от публичната реторика на групировката и не са сигурни дали изявленията на „Хамас“ не са просто блъфиране, тактика за водене на преговори или групировката искрено се противопоставя на споразумението.

Преговарящите, сред които е и специалният пратеник на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк, планират да се върнат в Кайро тази седмица, за да се опитат да уточнят подробностите по сделката. Ако не успеят да привлекат „Хамас“ на своя страна, те може да се окажат без избор, което ще увеличи вероятността за ескалиране на насилието между Израел и „Хизбула“, както и за пряка конфронтация между Израел и Техеран.

„Не знаем дали Синуар иска тази сделка, но ако не постигнем сделката, има вероятност Иран да атакува и това да прерасне в пълна конфронтация,“, сподели един от служителите, запознат с позицията на Израел в текущите преговори.

Американските служители, включени в този материал, изрично помолиха за анонимност, за да говорят свободно за чувствителните дипломатически преговори. Представители на Съвета за национална сигурност и посолството на Израел във Вашингтон отказаха коментар пред „Politico“.

Израел и „Хамас“ не са съгласни и с броя на заложниците, които трябва да бъдат освободени от анклава. Първоначалното споразумение, представено от Байдън през май, включваше формулировка, която щеше да позволи освобождаването на десетки заложници. Не е ясно обаче към днешна дата колко от тях са все още живи. Освен това, и Израел, и „Хамас“ имат противоречие относно присъствието на Израел както във Филаделфийския коридор – участък на границата между Египет и Газа, така и в главния проход, който води към северната част на Газа. Израел заяви, че иска да запази позициите си и на двете места, за да гарантира, че групировката не може да внася контрабандно стоки през Египет и да прегрупира опорните си пунктове. Представителите на Байдън също така се стремят да договорят споразумение между Израел и „Хамас“, за да предотвратят по-нататъшна ескалация на напрежението по северната граница на Израел, където „Хизбула“ и Израелските отбранителни сили /ЦАХАЛ/ си разменят все по-смъртоносен огън. Въпреки че конфликтите са свързани с две отделни групировки, подкрепяни от Иран, и с напълно различни бойни полета, те всъщност са дълбоко свързани.

Събитията във всеки от тези конфликти често оказват влияние върху траекторията на бойните действия и в другия конфликт. Ако двата конфликта продължат, нараства вероятността Техеран, който от седмици насам дава сигнали, че се готви да нападне Израел, да изпълни заплахите си. Един масиран удар, насочен срещу територията на Израел, трудно би могъл да бъде пренебрегнат, което ще създаде предпоставки за пряка конфронтация между двете държави.

Бутат последните оцелели сгради до мол „Галерия“: Ето какво ще се появи на апетитния терен в Бургас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments