Тревожен ръст на фалшиви банкноти у нас

Задържаните фалшиви банкноти са 400 само за последните 3 месеца

0
76
Пари, банкноти, левове
Пари. Снимка: Искра.бг, Архив

През второто тримесечие на годината България отбеляза тревожен ръст на задържаните фалшиви банкноти, съобщават от Централната банка. Според последните данни, броят на задържаните фалшиви банкноти е близо 400. Най-много са случаите на фалшиви столевки, с 230 открити броя. На следващо място по брой са фалшивите двадесетолевки, със 83 случая, и над 70 фалшиви банкноти от 50 лева, пише „bTV“.

Как можем да се уверим, че банкнотите, които притежаваме, са истински?

До неотдавна най-често срещаните фалшиви банкноти бяха тези от 20 лева, но последните месеци тенденцията се променя. Според Явор Досев, касиер в чейндж бюро, в последно време все по-често се задържат фалшиви банкноти от 50 и 100 лева.

С нарастващата инфлация по-високите номинали станаха по-привлекателни за фалшификаторите. При всяко съмнение за автентичност на банкнотата, тя се задържа и се изпраща на експертиза в БНБ„, обяснява Досев. Ако банкнотата се окаже фалшива, тя се унищожава на място.

Важен аспект е, че собственикът на фалшивата банкнота не носи отговорност, но не може да получи парите обратно. Как можем да разпознаем фалшивите пари? 

Един от начините е използването на малка лупа или мобилен телефон, за да се провери текста на банкнотата. На оригиналната банкнота от 50 лева написано е „50 лева„, докато на фалшивата често ще видите „50 Пева„.

Друг често използван метод е проверката с UV лампа. На истинските банкноти защитната лента светва под UV светлина.

Ако нямате достъп до лупа или UV лампа, можете да използвате светлината за проверка. Проверете релефността на ревера на банкнотата, водния знак, който е видим при светлина, и защитната лента, която проблясва при наклон на банкнотата.

Експертите подчертават, че дори най-добрият фалшификат винаги ще има някакъв липсващ или неточен елемент.

Митничари задържаха близо 90 000 нелегални щатски долара

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments