Правителството одобри нови стандарти за защита на жертвите на домашно насилие

Приети са нови стандарти и механизми за защита на пострадалите от домашно насилие, включително национална телефонна линия, консултативни центрове и програми за превенция на насилието

1
50
Домашно насилие
Домашно насилие. Снимка: Freepik.com

Днес правителството прие важни изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за защита от домашното насилие /ЗЗДН/, които целят да подобрят защитата, помощта и подкрепата на реални и потенциални жертви на домашно насилие. Новите стандарти, които ще се прилагат към специализираните услуги и програми, вече са регламентирани и ще се предоставят по определен от държавата ред.

Основни акценти в новите стандарти

Сред услугите, които ще бъдат предоставяни, се включват националната телефонна линия за помощ на лица, пострадали от домашно насилие или в риск, както и социалното, психологическото и правно консултиране. Освен това, ще бъдат организирани специализирани програми за възстановяване и защита в консултативни центрове или защитени жилища. Във фокуса на новите мерки са и програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева, насочени към извършители на домашно насилие.

Новите стандарти детайлно регламентират реда за предоставяне на тези услуги, организацията на дейностите и изискванията към екипите. Особено внимание се обръща на работата с деца, които са свидетели или пострадали от домашно насилие. В Правилника са посочени и разходите, които ще се остойностяват при финансирането на специализираните услуги, както и механизмите за контрол върху тяхното предоставяне.

Оценка на риска и нови механизми за контрол

Съществена новост в Правилника е методиката за извършване на оценка на риска, която ще бъде използвана от съдебните органи. За първи път те ще разполагат с инструмент за идентифициране и оценка на възможните рискове от последващо насилие, включително ескалация на насилието или дори смърт. Това ще подпомага съдебните процеси и вземането на решения, свързани със защита на жертвите.

Промените в Правилника включват и цялостен механизъм за избор на юридическите лица, които ще осъществяват превенция и защита от домашно насилие. Тези лица ще се определят чрез конкурс, а изпълнението на договорите ще се контролира чрез проверки на място и по документи. Разписан е също редът за вътрешен контрол от страна на финансираните организации.

Координационен механизъм и Национална информационна система

Допълненият Правилник предвижда и създаването на Координационен механизъм за помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие. Този механизъм ще бъде приет с акт на Министерския съвет и ще регламентира взаимодействието между различни институции, местни власти и юридически лица, които работят в областта на превенцията и защитата от домашно насилие.

Също така, новият Правилник определя и реда за функциониране на бъдещата Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие. Тази система ще събира и предоставя информация, която ще бъде от ключово значение за ефективната защита на жертвите.

Измененията и допълненията към Правилника за прилагане на ЗЗДН са резултат от работата на междуведомствена група с участието на експерти от неправителствения сектор, съдебната система и други институции. Това са важни стъпки към по-добрата защита на жертвите на домашно насилие в България.

Калин Стоянов – възможна марионетка на Делян Пеевски в МВР?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments