Опасно ниски нива на кислород в язовир Копринка, застрашена ли е рибата?

0
28
Язовир "Копринка"
Язовир "Копринка". Снимка: Искра.бг, архив

На 23 август 2024 г. в язовир Копринка бяха проведени полеви изследвания, които установиха тревожно ниски нива на разтворен кислород – едва 2.71 мг/л, което е значително под нормите за добро състояние на водното тяло. Нивата на наситеност с кислород също са притеснителни, достигайки едва 27%. Тези стойности не се различават в двете точки на пробонабиране – при язовирната стена и при садковото стопанство.

Причини за ниските нива на разтворен кислород

Основната причина за ниските нива на разтворен кислород в язовир Копринка е свързана с увеличеното потребление на кислород от хидробионтите и протичащите процеси на разлагане в условията на намаляващ воден обем и високи температури. За разлика от обичайните случаи на кислороден дефицит, тук не се наблюдава бурно развитие на водорасли, което често е индикатор за цъфтеж, предизвикващ сериозни екологични проблеми.

Последици за рибната популация

Нивата на разтворен кислород в язовир Копринка са над критичния праг от 2 мг/л, под който повечето видове риби изпитват стрес. Все пак, те остават опасно близки до тази граница, което представлява сериозен риск за най-чувствителните видове риби, обитаващи язовира, включително бялата риба, костура, толостолоба, щуката и есетровите видове, отглеждани в садковото стопанство.

Бъдещи мерки и мониторинг

Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ ще продължи да следи стойностите на разтворен кислород в язовир Копринка. При доближаване на критичната граница от 2 мг/л, ще бъдат предприети незабавни мерки за ограничаване на водоползването, с цел запазване на здравословната екосистема на язовира.

Изправени пред тези предизвикателства, важно е да продължи внимателното наблюдение и своевременната реакция, за да се предотвратят дългосрочни щети върху водното тяло и неговите обитатели.

Правителството осигури 245 млн. лева заради високите цени на тока

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments