Цъфтежът на орхидеите и правилното поливане: Как да се грижим за тези изящни растения?

Цъфтежът на орхидеите е различен в зависимост от вида

0
250
Орхидеите
Орхидеи. Снимка: Pixabay

Орхидеите са едни от най-красивите и впечатляващи цветя, които могат да красят дома ви. Въпреки че се смятат за капризни растения, с малко познания и грижи, те могат да ви радват с великолепния си цъфтеж дълги години. В тази статия ще разгледаме какъв е периодът на цъфтеж при различните видове орхидеи и колко често трябва да ги поливате, за да поддържате здравето и жизнеността им.

Период на цъфтеж на орхидеите

Цъфтежът на орхидеите е различен в зависимост от вида. Най-популярната орхидея сред любителите е Phalaenopsis, която може да цъфти по всяко време на годината, с цъфтежи, които продължават между 2 и 6 месеца. Някои видове Phalaenopsis могат да цъфтят дори два пъти в годината, ако са правилно обгрижвани.

Катлея /Cattleya/ и Цимбидиум /Cymbidium/ обикновено цъфтят веднъж годишно, като периодът на цъфтеж варира от есента до зимата. Цъфтежът при тези орхидеи може да продължи няколко седмици до няколко месеца.

Дендробиум /Dendrobium/ обикновено цъфти веднъж или два пъти годишно, в зависимост от условията на отглеждане. Този вид орхидея изисква период на покой след цъфтежа, през който трябва да се намали поливането и да се осигури по-ниска температура.

Важно е да се отбележи, че орхидеите имат нужда от специално внимание по време на фазата на покой. Това е периодът, в който растението възстановява силите си за следващия цъфтеж. По време на покоя орхидеите трябва да получават по-малко вода и тор, като се осигурява хладно и светло място за тях​.

Поливане на орхидеите: Честота и съвети

Поливането на орхидеите е ключов фактор за тяхното здраве и цъфтеж. Общото правило е орхидеите да се поливат веднъж на 7 до 10 дни, но тази честота може да варира в зависимост от климатичните условия и вида на растението.

Phalaenopsis, например, предпочита да бъде поливана, когато субстратът е напълно сух. Прекомерното поливане е често срещана грешка, която води до загниване на корените и заболявания. Затова е важно почвата да изсъхне напълно между поливанията​.

При Дендробиум и Катлея поливането трябва да бъде намалено по време на периода на покой. През този период е достатъчно да се полива растението веднъж на две до три седмици, като се внимава да не се преполива.

Един от начините да се осигури правилно поливане е използването на техниката на двойно накисване. Тя включва поставяне на саксията с орхидеята в мивката, където се напоява обилно и след това се оставя да се отцеди напълно преди повторно поставяне на мястото ѝ​.

Орхидеите са изключително благодарни растения, които ще ви възнаградят с дълъг и красив цъфтеж, ако им осигурите правилната грижа. Внимавайте с поливането и се съобразявайте с периода на покой, за да можете да се насладите на тяхната изящество година след година. С подходящи грижи, тези изящни цветя ще се превърнат в истинско бижу във вашия дом.

Творците: Димо Христев в света на пейзажната фотография

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments