Най-важното от света през изминалата седмица – Целите на Украйна в Курска област и Националният конгрес на Демократическата партия на САЩ

Талибаните забраниха говоренето на жените и показването на лицата им на обществени места

1
59
Президент на Украйна Володимир Зеленски
Президент на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Facebook

През изминалия понеделник стана ясно, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е заявил, че целта на офанзивата в руската Курска област е да се създаде буферна зона, която да предотврати по-нататъшни руски атаки през границата. По време на изявлението си държавният глава ясно определи целите на операцията си, която стартира на 6 август. Преди това той заяви, че целите на страната му са да защитят жителите в съседната украинска Сумска област от постоянния руски обстрел.

„Сега основната ни задача в отбранителните операции е да намалим колкото е възможно повече военния потенциал на Русия и да предприемем максимални контраофанзивни действия. Това включва създаване на буферна зона на територията на агресора – с нашата операция в Курска област“, каза държавният глава във вечерното си обръщение.

Украинският президент потвърди, че постига целите си в руската Курска област. По думите му има пленени руски войници, които ще могат да бъдат разменени за украински военнопленници. По думите му украинските сили контролират територия с площ от над 1250 кв. км и 92 селища в руската Курска област. Той призова съюзниците си да позволят използването на западно оръжие за удари във вътрешността на Русия и добави, че липсата на подобно разрешение е главната причина Украйна да не може да спре напредването на войските на Москва на източния фронт. Според него тези ограничения са основна пречка на Киев да отблъсне руското настъпление в районите на стратегическия град Покровск и на Торецк – епицентър на едни от най-ожесточените боеве на фронта в последно време.

Война в Украйна
Война в Украйна. Снимка: ДСНС України, Facebook

В същия ден следовател на Русия потвърди, че Украйна е нанесла удар и е повредила трети мост на река Сейм в руската Курска област. Според командира на Военновъздушните сили на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук по този начин се ограничава капацитетът за снабдяване на руските войски, изпратени да спрат настъпването на украинските сили.

От Министерството на извънредните ситуации отчетоха, че повече от 121 000 души от 9 гранични района в Курска област са били евакуирани. В 23 руски района са разкрити 120 пункта, които се ползват за временно настаняване на евакуирани. В тях до момента са настанени около 3000, сред които и над 1200 деца.

На този фон беше съобщено, че дронове от Русия летят към Николаевска област. Според данни на вовенновъздушните сили на украинската армия дроновете се движат от Херсонска област към Николаевска. Областният управител Виталий Ким коментира, че сирените за въздушна тревога в Николаевска област са били задействани в 21:49 часа.

Във вторник главнокомандващият на украинската армия Олександър Сирски заяви, че украинските сили са напреднали между 28 и 35 километра навътре в Курска област, а Русия предислоцира войски от други сектори на фронта за подсилване на позициите си там. По думите му Русия праща допълнителни сили към района на Покровск в Източна Украйна, където в момента се водят най-ожесточените боеве.

„Отбранителните ни операции в Донецка област, Харковска област, в Южна Украйна, избавянето ни от руския Черноморски флот, операцията ни в Курска област – това са ежедневни удари по руски военни обекти. Всичко това е системният ни начин за защита на Украйна, начин да приключим тази война според условията на независима Украйна. Сигурен съм, че ще победим по този път, колкото и труден да е той“, заяви Зеленски на 20 август по време на международен форум на ветераните в Киев.

Обезвреждане на бомби в Украйна
Обезвреждане на бомби в Украйна. Снимка: ДСНС України, Facebook

В същия ден силите за противовъздушна отбрана на Русия са свалили 2 украински ракети, 2 дрона и 3 управляеми авиационни бомби в пограничните райони над Курска област.

Същевременно във вторник руският президент Владимир Путин пристигна на посещение в Чечения – руска република в Сверен Кавказ, управлявана с желязна ръка от неговия съюзник Рамзан Кадиров. Руският държавен глава не е посещавал страната от 2011 г. насам.

„В рамките на това посещение е планирана богата програма“, написа Кадиров в „Телеграм“. По думите на чеченския лидер, Путин е започнал визитата си с посещение на гроба на неговия баща и предшественик начело на Чечения, Ахмат Кадиров, който беше убит при атентат на ислямистки бунтовници през 2004 г.

Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: Pixabay

Посещението на Путин в Чечения следва посещението му в Беслан в Северна Осетия, друга руска република в Северен Кавказ, което се състоя по-рано в същия ден. Там руският президент отдаде почит на жертвите на кървавата заложническа криза в училище през 2004 г., предизвикана от чеченски бунтовници.

В петък стана ясно, че все още не е потушен пожарът на руското пристанище „Кавказ“, което снабдява руските окупационни войски с гориво и оръжие. В четвъртък Военноморските сили на Украйна обявиха, че са унищожили на пристанището железопътен ферибот, натоварен с цистерни с гориво.

Националният конгрес на Демократическата партия на САЩ започна в понеделник в Чикаго, щата Илинойс, като делегати и лидери на политическата формация се събраха в увековечената от баскетболната легенда Майкъл Джордан спортна зала „Юнайтед Сентър“ след няколко натоварени седмици, през които партията смени кандидата си за президент. Джо Байдън реши да се оттегли от кампанията, а на негово място бързо бе издигната вицепрезидентката Камала Харис. Тези ходове значително промениха предизборната борба срещу кандидата на Републиканската партия и бивш президент Доналд Тръмп.

Джо Байдън
Джо Байдън. Снимка: President Joe Biden, Facebook

В речта си пред препълнената зала в първата вечер на Националния конгрес президентът Байдън с пълно гърло защити своето президентство – засегна много от темите, по които водеше кампанията си през 2020 г. и отново тази година, преди да се откаже от кандидатурата си за преизбиране в средата на юли, няколко седмици след катастрофалното си представяне в дебатите.

„Както много от вас, аз дадох сърцето и душата си на тази нация“, каза той към края на почти едночасовото си обръщение, прекъсвано от бурни викове „Благодарим ти, Джо“.

Байдън излезе на сцената, след като беше представен от дъщеря си Ашли и съпругата си Джил, която каза на публиката, че е „видяла как той е бръкнал дълбоко в душата си“, когато е решил да се оттегли от президентската надпревара. След като прегърна Ашли, той сложи кърпичка до очите си, за да попие сълзите си.

За разлика от обръщението си в Овалния кабинет преди 4 седмици, Байдън не говори директно за предаването на щафетата на новото поколение, но посланието беше достатъчно ясно. След като президентът приключи изказването си, Харис и съпругът ѝ Дъг Емхоф излязоха да прегърнат Байдън и съпругата му Джил.

Във втората вечер беше речта на Барак Обама, която представляваше нещо като преход между заключителното обръщение на Байдън предната вечер, в което се акцентираше основно върху неговите и на Харис четиригодишни постижения, и последните две вечери от програмата, съсредоточена около обновената демократична бюлетина. Изказът му също така потвърди неговата роля на може би най-ефективния и обичан пратеник на партията – заедно с Мишел, която изнесе своя собствена разтърсваща реч, свързваща ентусиазма, който кампанията на Харис предизвиква от седмици, със същата надежда, която съпругът ѝ вдъхна по време на първата си историческа кампания.

Барак Обама
Снимка: Пиксабей

Пред препълнената зала, в която редица делегати останаха на крака през цялата му 35-минутна реч, Обама изказва мнението си за кандидата на републиканците като за „78-годишен милиардер, който не е спрял да хленчи за проблемите си, откакто се е качил на златния ескалатор преди девет години“. Обама уточни:

„Това е един постоянен поток от хватки и оплаквания, който всъщност се е влошил сега, когато се страхува да не загуби от Камала.“

Обама, чиито отношения с Харис датират от вече 20 години, премина през биографията ѝ и работата ѝ като прокурор, сенатор и вицепрезидент, представяйки нея и губернатора на Минесота Тим Уолц като политици, които „са запазили вярата си в централната история на Америка“. Обама изглеждаше очарован от биографията на Уолц, разказвайки за времето, когато кандидатът за вицепрезидент на демократите е бил футболен треньор, и за фланелените ризи, които „не идват от някакъв консултант – те идват от неговия гардероб и са преминали през някои неща“.

Това е вторият път, в който първият чернокож президент на страната призовава нацията да избере жена – и в двата случая, колкото и да са различни, това означава да се заобиколи Байдън.

На този фон кандидатката за вицепрезидент Никол Шанахан заяви, че независимият кандидат за президент на САЩ Робърт Ф. Кенеди-младши обмисля да прекрати кампанията си, за да обедини усилията си с републиканския си съперник Доналд Тръмп. Тя каза, че като независими кандидати тя и Кенеди рискуват да привлекат подкрепата на бъдещите избиратели на Тръмп и да разчистят пътя на демократите Камала Харис и Тим Уолз да спечелят изборите през ноември. Другият вариант е да се оттеглят веднага и да обединят сили с Доналд Тръмп, посочи тя пред медийната компания „Impact Theory“ в Лос Анджелис. Запитана кога ще вземат решение, тя не отговори.

Подкрепата за Кенеди възлиза на 4% според проучване на Ипсос, проведено този месец, предава „БТА“. В интервюто Шанахан заяви, че Тръмп е проявил интерес към техните политики в областта на здравеопазването, поради което си струва да се проучи възможността за „партия на единството“. Тя добави, че екипът на Кенеди никога не е водил разговори с Харис.

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен. Снимка: Facebook

В понеделник американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в катарската столица Доха, поредна спирка от дипломатическата му мисия за постигане на споразумение за освобождаване на заложниците и прекратяване на огъня в Газа, въпреки че все още остават големи различия в позициите на Израел и „Хамас“. Преди това той се срещна в Кайро с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, чиято страна също играе посредническа роля в продължаващите от месеци преговори за спиране на огъня в Газа, наред със САЩ и Катар.

След срещата си с Блинкън Ас Сиси каза, че е време да се сложи край на продължаващата вече 10-и месец война в Газа и предупреди, че конфликтът може да ескалира и да обхване целия регион.

Обиколката на Блинкън в региона включваше също така срещи в Израел. Американският държавен секретар каза, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е приел „компромисното предложение“ на САЩ, целящо да изглади различията между двете враждуващи страни, след като разговорите миналата седмица завършиха без пробив, и призова „Хамас“ също да го приеме.

В сряда обаче двама американски и двама израелски представители заявиха, че споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа е на ръба на провала, като за момента няма ясно изразено алтернативно споразумение, което би могло да бъде предложено на негово място.

Настоящото предложение, изготвено от САЩ, Израел, Египет и Катар в продължение на няколко седмици през юли, е най-убедителната форма на споразумението до момента, твърдят служителите, тъй като включва условия, които са съобразени с исканията както на групировката „Хамас“, така и на Израел. Израел е подписал споразумението, но „Хамас“ заяви многократно в свои публични изявления, че няма да го приеме. Това кара представителите на САЩ все повече да се опасяват, че това предложение ще се провали, както и предишните, тъй като „Хамас“ и Израел са в остро противоречие и няма ясен изглед за прекратяване на конфликта помежду им или за връщане на заложниците у дома.

Израел - флаг.
Израел. Снимка: Пиксабей

Според анализатори действителният сценарий е много по-страшен от този, който американските служители представят публично. Дори и да подчертават спешната необходимост от постигане на съгласие от страна на „Хамас“, през последните дни те неколкократно заявиха, че са по-близо от всякога до постигането на съгласие от двете страни. Само преди няколко седмици представителите на администрацията на Джо Байдън бяха оптимистично настроени.

Израел и „Хамас“ не са съгласни и с броя на заложниците, които трябва да бъдат освободени от анклава. Първоначалното споразумение, представено от Байдън през май, включваше формулировка, която щеше да позволи освобождаването на десетки заложници. Не е ясно обаче към днешна дата колко от тях са все още живи. Освен това, и Израел, и „Хамас“ имат противоречие относно присъствието на Израел както във Филаделфийския коридор – участък на границата между Египет и Газа, така и в главния проход, който води към северната част на Газа. Израел заяви, че иска да запази позициите си и на двете места, за да гарантира, че групировката не може да внася контрабандно стоки през Египет и да прегрупира опорните си пунктове. Представителите на Байдън също така се стремят да договорят споразумение между Израел и „Хамас“, за да предотвратят по-нататъшна ескалация на напрежението по северната граница на Израел, където „Хизбула“ и Израелските отбранителни сили /ЦАХАЛ/ си разменят все по-смъртоносен огън. Въпреки че конфликтите са свързани с две отделни групировки, подкрепяни от Иран, и с напълно различни бойни полета, те всъщност са дълбоко свързани.

"Хамас"
Хамас

Събитията във всеки от тези конфликти често оказват влияние върху траекторията на бойните действия и в другия конфликт. Ако двата конфликта продължат, нараства вероятността Техеран, който от седмици насам дава сигнали, че се готви да нападне Израел, да изпълни заплахите си. Един масиран удар, насочен срещу територията на Израел, трудно би могъл да бъде пренебрегнат, което ще създаде предпоставки за пряка конфронтация между двете държави.

В понеделник стотици хора се събраха в централния сръбски град Валево, за да протестират срещу проекта на „Рио Тинто“ за добив на литий в Западна Сърбия поради опасения, че той може да замърси земята. Протестиращи на централния площад в индустриалния град, който има население от 55 000 души и се намира на около 100 км западно от Белград, скандираха: „Няма да копаете“ и „Рио Тинто, напусни Сърбия!“.

Литий
Снимка: Pixabay

Александър Йованович Кута, един от организаторите на протеста, заяви, че „агонията, наречена литий, продължава“.

На 10 август хиляди се събраха на митинг в Белград. Властите заявиха, че протестите са били политически мотивирани и целящи свалянето на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство. Във Валево протестиращите също поискаха да прекратяване на това, което те определят като репресии на правителството срещу зелените активисти. След митинга полицията е разпитала и претърсила апартаментите на повече от 40 зелени активисти.

Талибани
Талибани. Снимка: Pixabay

В петък стана ясно, че талибаните в Афганистан са взели решение да забранят гласа на жените и показването на лицата им на публични места с нови закони, одобрени от върховния лидер. Според официалното изявление целта на тази промяна е да бъдат преборени пороците и да се насърчат добродетелите. Законите са влезли в сила в сряда, след като са били одобрени от върховния лидер Хибатула Ахундзада, съобщи говорител на правителството. Както е известно, след като завзеха властта през 2021 г., талибаните създадоха министерство за „пропагандиране на добродетелите и предотвратяване на пороците“. В сряда министерството публикува информация за своите закони за пороците и добродетелите, които обхващат аспекти от ежедневието на гражданите като обществения транспорт, музиката, външния вид и празненствата. Те са изложени подробно в документ от 114 страници и 35 члена, разгледан от „Associated Press“, и представляват първото официално обявяване на законите за пороците и добродетелите в Афганистан след превземането на властта.

Най-важното от света през изминалата седмица – нахлуването на Украйна в Русия и дипломацията за спиране на войната Израел-„Хамас“

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments