С фестивал разкриват богатото антично наследство на Павликени и региона

За любителите на кулинарията ще бъде предоставена възможност да вкусят от античната кухня, приготвена по римски рецепти.

0
22
Павликени фестивал Древна балакснак земя
Фестивал "Древна балканска земя". Снимка: Община Павликени

На 7 септември, от 10:30 часа, в Античния керамичен център край Павликени ще бъде открито VI-то издание на античния фестивал „Древна балканска земя“ (Terra Antiqua Balcanica). Събитието, организирано от Историческия музей – Павликени, в сътрудничество с Община Павликени, обещава да отведе посетителите на едно вълнуващо пътешествие назад във времето, разкривайки богатото антично наследство на региона.

Фестивалът ще предложи на гостите си разнообразна програма, която включва исторически възстановки и демонстрации. Специално участие ще вземе Групата за исторически и антични възстановки „Първи италийски легион“ от Свищов, които ще пресъздадат живота в римската вила край Павликени, като покажат най-забележителните моменти от античността.

Посетителите ще имат уникалната възможност да се запознаят с древните занаяти чрез демонстрации на керамичното производство, представени от талантливи майстори-грънчари като Захари Иванов, който ще покаже работата си с традиционното крачно грънчарско колело. Фестивалът ще предложи и дегустация на вина от Винарска изба Върбовка, известна със своите наградени вина, както и на исторически напитки като медовина и медено вино.

За любителите на кулинарията ще бъде предоставена възможност да вкусят от античната кухня, приготвена по римски рецепти. Специален щанд с антични облекла, създадени от екипа на музея, ще предостави на желаещите възможност да се докоснат до модата на миналото.

Кулминация на фестивала ще бъде прожекцията на архивен филм „Отломките разказват“ за Античния керамичен център, с автор археолога Богдан Султов, който разкрива и развива този уникален обект през 1971 година. Филмът, дигитализиран и възстановен от Историческия музей – Павликени, е важен акцент в програмата, подчертаващ историческото значение на керамичния център.

Малките посетители ще имат възможност да изявят своята креативност в традиционното ателие за украсяване и моделиране на керамика, което ще ги потопи в магията на глината.

За почитателите на историята и археологията ще бъдат организирани пешеходни турове с беседи, водени от екскурзоводи на Историческия музей – Павликени, които ще разкрият тайните на древния свят и богатото културно наследство на региона.

Божидар Божанов: От НАП не можаха да ми отговорят колко служители на „Делта гард“ са работили в МВР

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments