Германия изпитва трудности да привлече квалифицирани чуждестранни служители

Германия вече е изправена пред огромен недостиг на квалифицирана работна ръка

0
28
Райхстаг, Германия.
Райхстаг, Германия. Снимка: Пиксабей

Индийката Прийтъм Гайквад, която по професия е електроинженер, сподели пред репортер на „Associated Press“, че когато през 2013 г. решила да се премести в Йена, Германия, тя бил очарована от това, което предлага източният германски град, а именно престижен университет, най-добрите изследователски институции и авангардни технологични компании, световни лидери в своята област. 11 години по-късно тя гледа по-трезво на ситуацията в страната.

„Наистина се притеснявам от развитието на политическата ситуация тук“, казва 43-годишната жена.

Град Йена се намира в източната германска провинция Тюрингия, където на 1 септември ще се проведат избори. Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в момента води в проучванията на общественото мнение с около 30 % подкрепа, което ѝ дава завидна преднина пред дясноцентристките християндемократи (21 %) и лявоцентристките социалдемократи на канцлера Олаф Шолц (7 %). Твърдата негативна позиция на „Алтернатива за Германия“ по отношение на големия брой чуждестранните граждани, които през последните години масово искат да се установят в страната, е от изключителна важност за кампанията ѝ, което буди безпокойство сред редица компании като Jenoptik, работодател на Гайквад.

Компанията, която доставя механизми за „Perseverance“, дистанционното превозно средство на НАСА на Марс, дава работа на 1680 души в Йена и на над 4600 души в световен мащаб. Jenoptik, едно от малкото успешни международни предприятия в Йена, сега зависи от това дали ще успее да привлече и задържи висококвалифицирана работна ръка, голяма част от която обичайно идва от други държави. Възходът и влиянието на „Алтернатива за Германия“ затрудняват сериозно тази задача, споделя с тревога изпълнителният директор на Щефан Трагер.

Германия вече е изправена пред огромен недостиг на квалифицирана работна ръка, като експертите смятат, че страната се нуждае от около 400 000 квалифицирани имигранти всяка година, тъй като работната сила застарява и намалява. Дълго време смятана за икономическия двигател на Европа, страната наскоро беше оценена от Международния валутен фонд (МВФ) като най-зле представящата се голяма развита икономика в света. Тюрингия е една от най-бедните провинции в Германия, наследство от комунистическото управление в Източна Германия в периода от 1949 до 1990 г. Заплатите в нея са по-ниски от средните за страната, като там има малък брой крупни работодатели извън публичния сектор. Повечето млади хора, особено жените, напоследък напускат тази част на страната, за да търсят по-добри възможности другаде, което води до така нареченото „изтичане на мозъци“ към по-богатия Запад, което започна през 1989 г., когато падна Берлинската стена, и не е спирало оттогава.

Възходът на „Алтернатива за Германия“ е катализиран от високата инфлация и имиграцията. През 2023 г. Германия е приела на територията си 1,9 млн. нови жители, а 1,2 млн. души са напуснали страната трайно. Въпреки че само малка част от тях се заселват в по-бедните източни провинции на Германия, антиимиграционните настроения са изключително изострени. Клонът на партията в провинция Тюрингия е особено радикален, като неговият регионален лидер Бьорн Хьоке определи мемориала на Холокоста в Берлин като „паметник на срама“ и призова Германия да направи „180-градусов завой“ в начина, по който си спомня и почита миналото, включително нацистите. През 2020 г. клонът беше поставен под официално наблюдение от германската служба за вътрешно разузнаване като „доказано дясноекстремистка“ организация. Към днешна дата градовете и селата на провинцията са облепени с предизборни плакати на „Алтернатива за Германия“ с лозунга „Лято, слънце, ремиграция“ и снимка на самолет, под която пише „авиокомпания за депортация“. Посланието гласи, че този самолет е предназначен да изведе от страната всички онези хора, които партията и нейните избиратели не искат в Германия.

Заместник-председателят на  „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия на име Торбен Брага се съгласи да даде интервю за медията. Той се опита да омаловажи въпроса за това, което партията има предвид под „ремиграция“. По негови думи терминът ремиграция се отнася за тези, които нямат право да останат в тази страна и нямат перспектива да се развиват в нея, тъй като няма причина да им бъде предоставен защитен статут. Брага допълни, че няма причина за тяхната миграция по смисъла на действащите закони.

Неотдавнашно проучване на Института за германската икономика, проведено с участието на над 900 германски компании, показа, че мнозинството вижда в партията риск както за осигуряването на квалифицирани служители в много сфери, така и за инвестициите в региона. Миналата година предприятия и частни лица създадоха проекта „Cosmopolitan Thuringia“, гражданска мрежа за насърчаване на толерантността, разнообразието и изконните човешки права, която понастоящем има повече от 7940 членове. Сред тях е и компанията Jenoptik, която насърчава многообразието на работната си сила, показвайки лицата на чуждестранните си служители на плакати в централата си в Йена.

Прийтъм Гайквад споделя, че приветливостта на компанията Jenoptik, чудесната ѝ професия и подкрепата на приятелите са това, което все още я задържа в Йена, въпреки расизма, с който тя и семейството ѝ са се сблъскали през годините.

„Имам голяма вяра в демокрацията, в доброто у хората,“, казва тя с надежда.

Броят гларусите в Бургас за 35 000 лева?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments