Антон Златанов: Стартовата заплата на граничарите ще е около 2000 лева

Главен комисар Антон Златанов обяви значително увеличение на заплатите на граничарите и разкри детайли за текущия миграционен натиск и кампанията за набиране на нови кадри

0
105
Антон Златанов
Антон Златанов. Снимка: МВР

„От 1 януари 2024 г. стартовата заплата на граничарите в България ще бъде значително увеличена до около 2000 лева“, обяви директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов в интервю за „bTV“. Според него професията на граничар е станала много по-желана през последната година, което е резултат от увеличените перспективи и възможности за развитие в МВР.

„Тази професия се превърна в желана последната година. Перспективите в МВР са големи, ако той се обучава и е амбициозен, може да постигне много. Стартовата заплата е каквато е за всеки полицай в МВР. Тя в момента е около 1300-1400 лева, но от 1 януари ще бъде около 2000 лв. без нито един ден стаж. Заплатите на служителите на МВР ще бъдат обвързани със закон със средната заплата“, заяви Златанов.

В допълнение към новината за увеличението на заплатите гл. комисар Златанов съобщи, че дирекция „Гранична полиция“ се нуждае от допълнителни 1264 граничари. Текущата кампания за набиране на нови кадри е в разгара си, а срокът за кандидатстване е до 23 септември.

„Само за три дни 450 души са дошли да получат комплекти за попълване и 167 вече са подали документи. Основният показател е да са лоялни към държавата и системата, да са смели, да има чест, хъс, достойнство и да искат да работят с желание. Ако първият въпрос на някой кандидат е какво е заплащането, той автоматично слиза по-назад в класирането“, подчерта Златанов.

В момента страната е изправена пред значителен миграционен натиск, като най-силният период е през август, септември и октомври. Главен комисар Златанов разкри, че само за последното денонощие е имало 300 опита за нелегално преминаване на границата. Въпреки това, той отбеляза значителен спад в сравнение с предходната година.

„Миналата година на същия ден са били 1470. От началото на годината границата са се опитали да преминат 35 000 души. Миналата година за същия период това се е случило 126 000 пъти, така че имаме около 70% намаление на миграционния натиск, както и на тези, които сме задържали във вътрешността на страната“, допълни Златанов.

С увеличението на заплатите и активната кампания за набиране на нови кадри, „Гранична полиция“ се стреми да засили своя капацитет и ефективност в отговор на продължаващия миграционен натиск.

Днес е голям християнски празник: Вижте кой празнува имен ден

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments