Евгений Кънев: Ситуацията на украинския фронт е критична!

Това написа в свой анализ икономистът Евгений Кънев

0
49
Евгений Кънев
Евгений Кънев. Снимка: Evgeni Kanev, Facebook

Ситуацията на украинския фронт е критична. Това написа в свой анализ в социалната мрежа Facebook икономистът Евгений Кънев. Публикуваме неговия анализ без редакторска намеса:

„Ситуацията на украинския фронт е критична.

Кремъл хвърля най-доброто, с което разполага за превземането на Покровск – ключов логистичен център. Комбинацията от маса, включая елитни части, модерно въоръжение и подобрена тактика явно дава резултат, защото почти цяло лято руската армия напредва.

Очакванията на Украйна, че с нахлуването в Курск ще отклони ресурси от този фронт не се сбъдва – отклоненията са от други участъци на фронта, но основно са ангажирани т.н. срочники – войници на редовна служба. Засега резултатът от Курск е основно в значителното количество пленени войници за размяна – така бяха освободени някои от героите на Азов. За Кремъл продължителните атаки без паузи в Донбас явно са по-важни – техният брой през изминалата нощ постави рекорд от началото на войната.

Обикновено в повечето войни прелом се постига само чрез нов вид оръжия, нова и голяма свежа армия или комбинация от двете – както показват двете световни войни с включването на САЩ. Сега такъв характер би имало позволението на САЩ да се ползват техните далекобойни оръжия – от земя и от Ф-16 за обстрелване на военните бази на Русия дълбоко в нейна територия, откъдето се извършват повечето атаки на украинската енергийна инфраструктура след появата на ATACAMS в украинския арсенал.

Да, проблемът е, че администрацията на Байдън води политика Украйна да не загуби, но не и да спечели войната. Причините са геополитически – неизвестността какво ще се случи с Русия при загуба на войната и как Китай би се възползвал от нея; военни – какво ще се случи с руския ядрен арсенал; и вътрешнополитически – избягване на ескалация, която да въвлече САЩ пряко във войната точно преди изборите. И то срещу Тръмп, който вече обвини Украйна, че нейната операция в Курск ще доведе до трета световна война. Дали това е било правилна политика – бъдещето ще покаже.
Не е изключено обаче Украйна сама да извади нови оръжия, които да променят баланса на войната. Вече обяви своя далекобойна балистична ракета. Също – нов вид дронове камикадзе, които да “убиват” руските дронове. Преди дни показаха и нов танк – тяхна разработка. Само така могат да преодолеят острия недостиг на човешки ресурси. А тактически и стратегически – надали има по-добра армия в НАТО.

Включително Пентагонът сега изучава техния опит, особено във войната на дронове.
На този фон, българската армия е като армия от миналия век. Нейното ръководство и до ден днешен е под контрола на хора със съветско мислене – независимо дали са на ГЕРБ, или на БСП, или на Радев. А повечето от дипломантите в западни военни академии не се промотират, ако не са свързани родово или идеологически със стария естаблишмънт. Това пречи реално и на нашата интерграция в НАТО, защото ни нямат доверие. Да си спомним скандалните опити да бъдат разучавани холандските Ф-35, изпратени у нас в началото на войната без да е ясно #КОЙ е поставил такава задача на “любопитните” ни военни.

Това остава цел на ПП-ДБ – да наложат свои представители не в често сменящото се политическо, а във военното ръководство, което да работи за реална, а не мнима модернизация на армията.

Такава – че армията ни да е готова по украински да защити България, вместо да посреща с пита “братската руска армия”.

Бизнесът се обявява против начина на вдигане на туристическия данък в София

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments