Изграждат голям въжен атракцион за малки и големи в бургаския парк „Езеро“

Въженият парк ще се използва безплатно от учениците на всички бургаски училища по график

1
1791
Въжен атракцион
Илюстративна снимка

Публичен търг с тайно наддаване ще се проведе в Бургас за отдаването под наем за 10 години на терен от 770 кв.м в парк „Езеро“. Това реши днес Общински съвет-Бургас, след постъпило заявление от дружеството „Торос Плей“ АД, което  предлага в посочения терен да бъдат разположени атракционни съоръжения, представляващи въжена градина за деца и възрастни със 76 различни по трудност препятствия, на четири етажа и 13,5 метра височина.

Инвеститорът се ангажира да достави и монтира атракционите, да облагороди терена като монтира поливна система, направи допълнително озеленяване и постави паркова мебел, като в процеса на производство, доставка и монтаж на съоръженията ангажира десет души за срок от поне девет месеца. Предвижда се инвестицията за изграждане на обекта да бъде в порядъка на 600 000 лева.

С инвестиционното намерение се предлага съоръжението да бъде разположено срещу конната база и Фестивала на пясъчните фигури, и има за цел колкото се може повече хора да имат достъп до атракционите, които са ориентирани към насърчаване движението и спорта, и запознаване на посетителите с биоразнообразието на територията на община Бургас, както и панорамна гледка за посетителите, за да се насладят и на забележителностите, които се намират там.

По време на днешните дебати Иван Иванов от „Средна европейска класа“ заяви своя скептицизъм относно ниската тръжна цена, според която се падат около 2 лева на квадрат. Според него това влиза в противоречие и с наредбата за определяне на административни такси на цени и услуги за открита търговска територия, с поред която в тази зона на кв.м се искат по 34.50 лева, а през зимата по 23 лева

Отговори той получи от няколко общински съветници, които напомниха, че по-ниската тръжна цена гарантира повече участници в търга. Освен това инвеститорът ще плаща за атракциона целогодишен наем, но ще го използва само три-четири месеца в годината

Повече подробности внесе директорът на дирекция „Общински имоти“ Живко Димитров.

„Дано тази ужасно ниска тръжна жена да доведе до кошмарен интерес на тръжната процедура, така че да не можем да излезем от търга цял ден“.

Той напомни, че търгът е публичен и всеки може да се яви при условията, на които е обявен. Това, което ще се изгради ще бъде на територия общинска собственост, което означава, че всички подобрения и благооустроявания става собственост на Община Бургас.

„След изтичане на договора на наем няма формален ред, по който той да бъде удължен по никакъв начин. Тогава може да стартира единствено нова тръжна процедура, ако Общински съвет позволи. Размерът на инвестицията е достатъчно сериозен и аналозите, които са посочени са взети предвид на терен, който няма благоустроителни мероприятия, няма извършена инвестиция в техническа инфраструктура. Каквото ще се изгражда, ще се изгражда от инвеститора. Това нещо увеличава стойността на собствеността на общината. А срещу това нещо отгоре на всичко ще се изплаща и наем“. 

Димитров напомни, че инвеститорът заявява, че е готов да осигури безплатно ползване на атракционните съоръжения от въжения парк на ученици от всички бургаски училища по график. Това също трябва да се вземе предвид и ще залегне в договорните отношения на бъдещия изпълнител, който и да е той. 

В дебатите се включи и Мариела Кирова от групата на КОД-„Български Възход“, според която най-важното в случая е, че Бургас ще създаде възможности и условия на децата и родителите да живеят активно, да имат места за спорт и забавление, като по този начин имат повече причини да останат в града. 

В Бургас отваря врати филиал, който ще обучава бъдещи актьори

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Биг Бос
Биг Бос
18 дни по-рано

То съоръжението вече е почти готово, вие говорите за търг и предложения! Много актуално!