Решено: Ще броят гларусите в Бургас, но още не е ясно как

Част от съветниците бяха скептични относно целесъобразността на доклада за популацията на жълтакраката чайка в града

2
66
Гларус в Бургас
Гларус. Снимка: Искра.бг

Общински съвет-Бургас даде своето съгласие Изготвяне на оценка за популацията на жълтокрака чайка на територията на града. Това стана с 36 гласа „за“ и 5 „въздържал се“

Дебатът бе повдигнат за пореден път в местния парламент и предизвика изказвания от голям брой съветници от различни политически партии. Вносителят на докладната Стоян Грозев напомни, че темата бе започната още от предходния мандат

„Бих искал да успокоя всички, които са против тези действия, които предлагаме, далеч сме от мисълта и няма да бъдат прилагани нехуманни мерки за ограничаване на популацията на гларусите“.

По думите му е от изключителна важност да се види реалното състояние на популацията на гларуса. Той напомни, тъй като неотдавна от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ са дали отговор отговор, че популацията е нараснала четири пъти. В същото време липсва официален документ липсва за територията на община Бургас.

Част от общинските съветници все пак изразиха скептицизъм относно мотивите и дали е необходимо да се отделят 35 000 лева за тази цел. Веселин Пренеров от ГЕРБ напомни, че гларусът е символ на Бургас и един от естествените градски обитатели на тази територия. Той също така попита с какво конкретно ще помогне докладът за справяне с проблема.

„Какво като научим бройката? Какво ще ни помогне? Да кажем, че са 5000 или 6000 и какво от това. Изходът е контрол и съзнание. Това което правят всички южни морски градове в Испания, Гърция, Италия, Португалия. Ограничаване на достъпа до храна, открити сметища, контейнери с боклуци, кошчета за смет, изхвърлянето на мъртва риба от страна на рибарите и монтиране на звукови репеленти по покривите на сградите. Това, че ще се дадат някакви пари за бройка, това няма да промени ситуацията. Не съм убеден в полезността и нуждата да се дават тези пари“.

Мариела Кирова от групата на „КОД-Български възход“ заяви, че до голяма степен е съгласна с изказването на Пренеров, но заяви, че в Бургас трудно може да се разчита на гражданското самосъзнание на хората, тъй като голяма част от тях все още имат ниска екологична култура, като изхвърлят боклуците си през прозореца или директно на улицата. Тя напомни ѝ, че сметището край града е изцяло открито и там се събират буквално хиляди гларуси

Мариян Иванов от „Възраждане“ от своя страна изрази съмнения за начина и възможностите, чрез които този доклад изобщо може да се осъществи. Според него преброяването на птици в градска среда би било изключително трудно и не е ясно дали резултатите ще бъдат обективни. 

„Ако кажем, че в един квадратен метър кацне гларусът Гошо, а след половин час кацне друг гларус, който прилича на Гошо. Това Гошо ли е или Пешо? Как може да бъде осъществено едно такова преброяване?“.

Стоян Грозев призна, че именно поради тази причина задачата ще бъде възложена не специалисти, които могат да отговорят на тези въпроси. 

В края на дебата кметът Димитър Николов заяви, че администрацията е следила много много внимателно всички изказвания и ще се отнесе с голяма доза отговорност да изпълнението на всички точки. 

Изграждат голям въжен атракцион за малки и големи в бургаския парк „Езеро“

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Анонимен
Анонимен
20 дни по-рано

Общинарите вдигат шум за гларусите символ на Бургас,чиято популация се регулира чрез естествен подбор и ще харчат пари защото някой ревнал,че гларусите му изяли закуската,ами яжте си храната на закрито не по улиците,и на кореняк бургазлии гларусите не ни пречат,който не харесва Бургас с гларуси прав му път села и градове колкото щеш,и как по точно ще намалите популацията хуманно,те и сега измират от глад,хуманнен начин за контрол на популацията е като “ бутикови солници“където в момента багер засипва край бургаските солници на метри от гнездата на защитеното розово фламинго.