Консултации за състав на РИК-Бургас: Напрежение и неясноти около представителите на основните партии

Сложни процеси в ДПС и ПП-ДБ заплашват да провалят днешните консултации за състава на Районната избирателна комисия в Бургас

0
42
Областна администрация
Областна администрация. Снимка: Областна администрация-Бургас

Днес в 16:00 часа в Областна администрация-Бургас се провеждат консултациите за състав на Районната избирателна комисия /РИК/. Обикновено тези консултации протичат с леки спорове за секретарските или зам.-председателските места, като законодателят изисква единодушие сред участниците. При липса на съгласие, въпросът се отнася до Централната избирателна комисия /ЦИК/.

Днес обаче, ситуацията обещава да бъде далеч по-напрегната. Очаква се да има двама представители с пълномощия от ДПС – един подписан от Делян Пеевски и друг от Джевдет Чакъров. Предполага се, че Мехмед Хамид ще представлява Чакъров, докато все още не е ясно кой ще бъде упълномощен от Пеевски.

Тази конфигурация почти сигурно ще доведе до блокиране на консултациите, като допълнителни претенции за ключови позиции ще дойдат и от страна на „Възраждане“, които искат председателското място, и ПП-ДБ, които ще настояват за секретарското. Трусове се забелязват и във „Величие“. Областният лидер на БСП Тодор Байчев е на заседание на Националния съвет в София, при което се предполага, че ще упълномощи свой представител за консултациите.

Очаква се днешният ден да е критичен за определянето на състава на РИК-Бургас, като неяснотите и вътрешнопартийните борби могат да доведат до значителни усложнения и забавяния в процеса. На място присъства журналист от Искра.бг.

Очаквайте подробности!

Българската история с Румен Петков: Борис II – краткият и трагичен път на последния цар на Преслав

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments