Корнелия Нинова заедно с трима други високопоставени членове са изключени от БСП

Корнелия Нинова, лидер на БСП, беше изключена от партията заедно с трима други високопоставени членове

0
221
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова. Снимка: БСП

На днешното заседание на Националния съвет на Българската социалистическа партия /БСП/ беше взето драматично решение за изключването на лидера на партията в оставка Корнелия Нинова. След осем години начело на формацията, Нинова бе отстранена със 105 гласа „за“, 16 „против“ и четирима въздържали се. В допълнение към нея, от редиците на левицата бяха изключени и Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев.

Решението на Националния съвет създаде прецедент в историята на партията, като лидерът на БСП, макар и изключен, остава председател по съдебно решение. Нинова коментира, че ситуацията е изключително сложна и изисква време за осмисляне. Тя подчерта, че основният фокус на партията трябва да бъде участието в предстоящите избори.

Георги Свиленски разкри, че дневният ред на заседанието е бил насочен към обсъждане на актуалната политическа обстановка и вътрешнопартийния ред. Според него мотивите за изключването на четиримата партийни членове не са били ясно формулирани, като решението за отстраняване на Нинова е било взето „по принцип“. Той също така заяви, че по време на заседанието е било отказано поименно гласуване и проверка на кворума, което поставя под въпрос легитимността на взетите решения.

Корнелия Нинова допълни, че въпреки желанието й да напусне лидерския пост, нейните съпартийци настояват за нейната оставка, но същевременно отказват да свикат необходимия Конгрес за тази цел. Тя също така уточни, че е дала пълномощия на Георги Свиленски и Иван Ченчев да участват в регистрацията на листите за предстоящите избори.

Тази вътрешнопартийна криза в БСП предизвиква множество въпроси за бъдещето на партията и нейната способност да се представи успешно на предстоящите избори. Правните и политическите последствия от изключването на Корнелия Нинова тепърва ще се разглеждат и вероятно ще окажат значително влияние върху политическия пейзаж в България.

Корнелия Нинова призова за спокойствие и свикване на спешен конгрес на БСП на 28 септември

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments