Рецепта от едно време: Как да приготвим хрупкава и вкусна царска туршия

Лесен и бърз начин да приготвите хрупкави и вкусни зеленчуци, които ще издържат цяла зима

6
55573
Туршия
Илюстративна снимка

Царската туршия е класическа зимнина, която не бива да липсва на трапезата през студените месеци. Ще ви представим изпитана рецепта, предавана от поколение на поколение. Тази туршия е известна със своя уникален вкус и хрупкавост, които ще ви върнат назад във времето.

Необходими продукти за царска туршия:

1 кг червени чушки
1 кг зелени чушки
1 кг червени камби
1 кг моркови
1 кг зелени домати
1 кг карфиол
3 кг зеле
1 бр. корен и стебла от керевиз /целина/
За маринатата:
50 мл олио
2 л вода
1 л оцет
300 г сол
500 г захар
3-4 начупени дафинови листа
1 ч.л. зърна черен пипер
3 аспирина на буркан /за консервиране/

Стъпки за приготвяне:

1. Подготовка на зеленчуците – първата стъпка е измиването и нарязването на всички зеленчуци. Нарежете зелето на тънки ивици, а останалите зеленчуци — на средно големи парчета, подходящи за консумация.
2. Приготвяне на маринатата – в голяма тенджера смесете вода, оцет, сол, захар, дафиновите листа и черния пипер. Оставете маринатата да заври, след което добавете олиото. Оставете сместа да изстине.
3. Накисване на зеленчуците – залейте нарязаните зеленчуци с топлата марината и ги оставете на студено за 24 часа. През това време бъркайте периодично, за да се овкусят равномерно.
4. Подреждане на зеленчуците в буркани – след като зеленчуците са престояли в маринатата, ги прецедете и подредете плътно в чисти буркани. Маринатата трябва да се кипне отново и да се охлади преди да бъде добавена в бурканите.
5. Добавяне на аспирин – преди затваряне, добавете по 3 аспирина, стрити на прах, във всеки буркан. Това ще помогне за дълготрайността на туршията и ще запази зеленчуците хрупкави.
6. Затваряне на бурканите – накрая затворете бурканите плътно с капачки и ги приберете на хладно и тъмно място. Туршията е готова за консумация след няколко дни.

Съвети за хрупкави и трайни зеленчуци:

Сол и захар – балансът между тези два компонента е ключов за добрата текстура на зеленчуците.
Аспирин – използването на аспирин като консервант гарантира, че туршията няма да се развали бързо и ще остане свежа.
Охлаждане на маринатата – винаги оставяйте маринатата да се охлади преди да я добавите в бурканите, за да запазите свежестта на зеленчуците.

Тази рецепта за царска туршия е лесна за изпълнение и не изисква варене. Резултатът е уникално вкусни и хрупкави зеленчуци, които ще радват семейството ви през цялата зима.

Есен в кухнята: Как да направя бърз и вкусен десерт с дюли и мед?

Абониране
Известие от
guest

6 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Рецепта от едно време: Как да приготвим хрупкава и вкус… […]

Някой
Някой
2 месеци по-рано

Хахаха, като чуя някой да говори за „едно време“ …сигурно за времето на соца си спомня. Когато имаше в градините на хората или когато можеше да си го купиш от пазара….Недей така казва, че ще текат милееш за младостта , а не за едното време. Или ще те упрекнат нагрочат за путинист. Щото простаците не дават да си спомняме за онова време преди демократичните им джендърски промени, преди европейското ни и натовско членство. Тъй че хрупкавите туршии ги забравете !

Пламен
Пламен
2 месеци по-рано

Как да си направя царска туршия за съхранение в бидонче?

trackback

[…] Рецепта от едно време: Как да приготвим хрупкава и вкус… […]

trackback

[…] Рецепта от едно време: Как да приготвим хрупкава и вкус… […]

Свищовлия
Свищовлия
1 месец по-рано

Апетитно е описана рецептата.Сигурен съм,че и на Царя(Симеон) би му харесала!