Наваксването на сън през уикендите намалява риска от сърдечни заболявания

Проучването е на Европейското дружество по кардиология

0
21
Сън
Снимка: Pixabay

За много хора сънят през седмицата е недостатъчен поради забързания начин на живот и стресовите фактори, свързани с работата и ежедневието. Според Американската академия по медицина на съня, за да поддържаме добро здраве, трябва да спим поне 7 часа на нощ. Въпреки това, голяма част от нас изпитват недоспиване през делничните дни. Но има добри новини: според ново проучване, представено на среща на Европейското дружество по кардиология /ESC/, компенсирането на съня през уикендите може да намали риска от сърдечни заболявания с 20%.

Проучването и неговите резултати

Докладът, представен от Янджун Сонг от Националния център за сърдечносъдови заболявания в Китай, разглежда връзката между компенсаторния сън през уикендите и риска от сърдечни заболявания. Изследването обхваща 91 000 участници, които са били разделени на четири групи според количеството сън, който получават през делничните дни и през уикендите. Участниците са били проследявани в продължение на 14 години, за да се изследва тяхното здравословно състояние по отношение на коронарни заболявания, сърдечна недостатъчност, инсулти и други сърдечни проблеми.

Резултатите показват, че хората, които компенсират липсата на сън през уикендите, имат с 20% по-малък риск да развият сърдечни заболявания в сравнение с тези, които не успяват да наваксат със съня си.

„При групата, която спи най-много през уикендите, рискът от сърдечни заболявания е намален с 19%“, посочват авторите на изследването.

Ограничения и критики към проучването

Въпреки обещаващите резултати, авторите на проучването отбелязват и някои ограничения.

„75% от участниците съобщават, че спят достатъчно през седмицата“, което може да повлияе на достоверността на данните. Освен това, данните разчитат на самоотчетите на участниците, което не винаги може да бъде точно.

Друга важна забележка е, че проучването не взема предвид различни форми на лечение, които участниците може да са получили през 14-те години на проследяване. Това означава, че резултатите не могат да бъдат приложени във всички случаи и имат ограничена полза за по-широките заключения.

Недоспиването е сериозен проблем за здравето, но според последните данни компенсирането на изгубените часове сън през уикендите може да намали риска от сърдечни заболявания. Въпреки това, експертите предупреждават, че регулярното недоспиване все още може да бъде вредно и препоръчват стремеж към постоянен и качествен сън.

Здравословни проблеми: Причината е дефицит на един витамин

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments