ЦИК ще решава съдбата на двете ДПС: ВАС чака пълномощно за оттегляне на жалбата

Върховният административен съд изисква пълномощно от коалиция ДПС за оттегляне на жалбата срещу ЦИК

0
40
Изборен кодекс
Изборен кодекс. Снимка: ЦИК, Facebook

Днес изтича срокът, в който Върховният административен съд /ВАС/ очаква коалиция ДПС, ръководена от Джевдет Чакъров, да представи пълномощно за оттегляне на жалбата, подадена срещу указанията на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Комисията изисква от двете формации, използващи името ДПС, документи, които да удостоверят, че партията ДПС на Ахмед Доган не влиза в техния състав, тъй като законът не позволява една и съща партия да участва в две коалиции.

Въпреки че е подадена молба за оттегляне на жалбата от страна на коалиция „Демокрация, права и свободи–ДПС“, ВАС все пак образува дело и изисква допълнително пълномощно, което трябва да бъде представено до днес.

Казусът с двете ДПС-та

ЦИК ще обсъди казуса с двете формации на днешното си заседание. Въпросните формации са „Демокрация, права и свободи–ДПС“, водена от Джевдет Чакъров, и „Движение за права и свободи–Ново начало“, свързана с Делян Пеевски. И двете не са спазили указанията на ЦИК да предоставят нужните документи, удостоверяващи липсата на участие на партията ДПС на Ахмед Доган.

При несъобразяване с изискванията, ЦИК има възможност да откаже регистрацията и на двете формации за участие в изборите в този формат. Това решение може да бъде обжалвано във Върховния административен съд.

Какво предстои?

Ако пълномощното не бъде предоставено навреме или ако ЦИК откаже регистрация, казусът с двете ДПС-та ще продължи да бъде предмет на юридически спорове, с възможни последствия за техния изборен формат.

9 септември: Национална катастрофа или социална революция?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments