Иван Христанов: Държавната граница е завладяна от мафиотски интереси

Лидерът на ПП „Единение“ критикува корупционните практики на буферните паркинги по границите

1
42
Иван Христанов
Иван Христанов. Снимка: Facebook, личен профил

Иван Христанов, лидер на ПП „Единение“ и бивш народен представител, разкритикува корупционните практики на българските гранични паркинги, наричайки ги „касички“ в ръцете на мафиотски структури. Той сподели пред „bTV“, че проблемите с тези паркинги са съществували от години, като за първи път са се появили на „Капитан Андреево“ през 2020 г.

„Тези паркинги възникнаха през 2020 година и продължават да функционират с мафиотски методи. Същите хора сега държат паркингите на „Русе“ и „Видин“ и пречат на нормалното преминаване на камиони през границата“, посочи Христанов.

Корупция и рекет на границата

Според Христанов проблемът е много по-дълбок от неудобствата за шофьорите на камиони. В изказването си той обясни, че страните от региона, включително Турция, Гърция и Румъния, обмислят заобикаляне на България при изграждането на нови транспортни коридори, което би имало сериозни икономически последствия за страната.

„Ако България бъде заобиколена като транспортен коридор, това ще доведе до загуби на работни места и значително намаление на приходите в хазната“, предупреди Христанов.

Тесни връзки между частния бизнес и политиката

Христанов разкри и за разговори с дипломати, които са били принудени да преговарят с мафиотски структури по въпроси, свързани с граничните процедури. Един дипломат ми каза:

„Искаме само едно – да не се налага да преговаряме с мафията.“

Той свърза тези практики с политически фигури и заяви, че паркингите са свързани с имена като Делян Пеевски и Бойко Борисов.

„Тези нови паркинги носят годишни приходи от 15-20 милиона евро“, добави той, като обясни, че партиите не заемат позиция по въпроса поради политически зависимости.

Решението според Христанов

Христанов подчерта, че единственото решение на този проблем е радикалното премахване на частните интереси от граничните инфраструктури.

„Всякаква инфраструктура, свързана с контрола на границите, трябва да бъде държавна, без участие на частни интереси“, заяви той.

Той също така посочи, че проверки, извършвани от институции като НАП и ДАНС, са недостатъчни и определени като „смешни“, тъй като не биха открили нищо съществено. Според него е нужно да се упражнява по-голям натиск върху парламентарните сили за трайно решаване на този проблем.

Иван Христанов отправя сериозни обвинения за корупция и мафиотски контрол над буферните паркинги по българските граници. Според него, тези действия не само водят до неудобства за шофьорите, но и застрашават икономическата стабилност на страната.

ЦИК ще решава съдбата на двете ДПС: ВАС чака пълномощно за оттегляне на жалбата

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Иван Христанов: Държавната граница е завладяна от мафи… […]