Над 463 млн. лева за енергийно обновяване на сгради за администрация, култура и спорт

284 договора са сключени за финансиране на проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост

1
24
Саниране
Снимка: Pixabay

Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ обяви, че над 463 млн. лева ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на обществени сгради за административно обслужване, култура и спорт в цяла България. Финансирането е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и включва 284 проекта, които вече са сключени и финансирани.

Финансиране и цели

Повече от 397,5 млн. лева от тези средства идват от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, а останалите ще бъдат осигурени като собствено финансиране от крайните получатели. Инвестициите са насочени към саниране и внедряване на мерки за енергийна ефективност в обществени сгради на 79 общини, както и в пожарни служби, полицейски управления и централите на държавни институции. Проектите ще осигурят минимум клас „В“ на енергопотребление и ще доведат до спестяване на поне 30% първична енергия.

Обновяване на културни и спортни съоръжения

Освен административни сгради, част от инвестициите ще се насочат към ремонт на културни институции като театри, библиотеки, музеи и художествени галерии. Сред тях са знакови обекти като Софийската опера и балет, Държавния сатиричен театър, Народна библиотека „Иван Вазов“–Пловдив и Драматичен театър–Ловеч.

Също така се предвиждат инвестиции в спортни съоръжения като стадиони, спортни бази и зали. Примери включват стадион „Берое“ в Стара Загора, спортен комплекс „Локомотив“ във Варна и Гребната база във Видин. Специален фокус има върху закритите плувни басейни в градове като Бургас, Благоевград, Велинград и Враца.

Устойчиви решения

Инвестициите ще включват не само енергийно обновяване и саниране, но и инсталация на хибридни фотоволтаични системи за производство на електроенергия за собствено потребление, както и осигуряване на достъпна среда за всички граждани.

Енергийното обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт е важна стъпка към устойчиво бъдеще и значително подобряване на енергийната ефективност на обществените обекти в България.

Легендарният компютърен учен Моше Варди гостува в София с лекция за устойчивостта в AI

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Над 463 млн. лева за енергийно обновяване на сгради за ад… […]