Подкрепа на бизнеса: Финансират отбранителната индустрия и експортно ориентирани компании

1
18
Мъж-документи
Мъж-документи. Снимка: Pixabay

Консултативният съвет към Българската банка за развитие /ББР/ обсъди и одобри две нови програми, насочени към подпомагане на бизнеса. В изпълнение на Стратегията на ББР за периода 2024-2026 г., тези програми ще подкрепят държавни и частни предприятия от отбранителната индустрия, както и компании, произвеждащи продукти или услуги за износ.

Основната цел на тези програми е да се предостави лесен достъп до финансиране за стратегически важни сектори, като отбранителната индустрия и експортно ориентираните производства. В последните години, тези сектори често срещат трудности при осигуряване на банкови услуги, което прави новите мерки на ББР изключително необходими.

Програма за финансиране на предприятия от военнопромишления комплекс

Една от новите програми на ББР се фокусира върху подкрепата на предприятия от отбранителния сектор, които играят ключова роля в икономиката на страната. Програмата предлага финансиране за оборотни средства, необходими за производството и износа на продукти, свързани с отбраната. Освен това, предприятията ще могат да получат финансови средства за изпълнение на своите инвестиционни проекти, насочени към модернизация и разширяване на производствените им капацитети.

Програма за финансиране на предекспортна и експортна дейност

Втората програма е насочена към компании, които произвеждат стоки и услуги, реализирани извън България. Съгласно програмата, ББР ще предложи на тези компании не само финансиране за оборотни средства, необходими за изпълнение на техните експортни поръчки, но и подкрепа за инвестиционни инициативи, които могат да допринесат за стабилизиране или разширяване на производството за износ.

Консултативният съвет към ББР – пряка връзка между банката и бизнеса

Консултативният съвет към Националния съвет на ББР, създаден през 2023 г., има за цел да осигури обществен контрол върху дейността на банката и да подпомогне процеса по разработване на нови финансови продукти. Чрез директен контакт с представители на работодателските организации, синдикатите и общините, съветът цели да създаде по-ефективна връзка между банката и бизнеса, като се фокусира върху стратегически важните сектори на българската икономика.

Какво означават тези програми за бизнеса?

За предприятията от отбранителната индустрия и експортно ориентираните компании, новите програми на ББР предлагат не само финансово подпомагане, но и възможност за стабилно развитие и разширяване на техните дейности. В съвременната икономическа среда достъпът до финансиране често е решаващ фактор за успешното изпълнение на проекти, особено в стратегически сектори като отбраната и износа. С новите програми, ББР предоставя важна подкрепа, която ще допринесе за конкурентоспособността на българския бизнес на международните пазари.

С тези нови мерки Българската банка за развитие показва своята ангажираност към стимулирането на българската икономика, като осигурява подкрепа за ключови сектори като отбранителната индустрия и експортно ориентираните компании. Новите програми за финансиране ще предоставят необходимите ресурси за развитие и разширяване на производствата, които имат потенциал да допринесат за икономическия растеж на страната.

Над 463 млн. лева за енергийно обновяване на сгради за администрация, култура и спорт

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Подкрепа на бизнеса: Финансират отбранителната индуст… […]