Потомци на жертвите на комунизма в Бургас почетоха паметта на репресираните

Потомци споделиха лични истории и подчертаха важността на запазването на историческата памет

0
36
9-ти септември в Бургас
9-ти септември в Бургас. Снимка: Искра.бг

Над 30 души, потомци на жертвите на комунистическия режим, политици от десния спектър, представители на съюза на репресираните в област Бургас и активни граждани, се събраха вчера по случай трагичния ден 9 септември.

Бяха положени множество цветя на паметника на жертвите от комунистическия режим в България и бяха запалени свещи в памет на загиналите близки и роднини.

Паметната среща беше открита от инициатора на събитието Йордан Терзиев, който благодари на присъстващите и напомни за събитията, които са се случили след мракобесната дата 09 септември 1944 година.

Иван Ванков, член на Съюза на репресираните, акцентира на бургаския контекст на събитията след 09.09.1944 година и информира събралото се гражданство за още неизвестни факти от този период.

Спомен за своя баща, Александър Ахмаков сподели неговата дъщеря Руска Ахмакова. Тя разказа за всички несправедливости, които са сполетели тяхното семейство, за трудностите да си част от репресираните от комунистическия режим и раздаде на всички присъстващи стихосбирката на баща й – Александър Ахмаков „Слънце зад решетките“.

Участниците бяха информирани, че периодично ще бъдат организирани тематични срещи, за да може паметта за репресираните да бъде жива и да не повтаряме минали грешки. Това, което може да се очаква от следващите организирани събития са филмови прожекции, литературни четения, тематични дискусии, лекции от София и страната, представяне на лични истории от репресирани граждани, идеи за бъдещи инициативи и лобиране за съвместни действия.

9 септември: Национална катастрофа или социална революция?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments