Увеличава ли се строителство на сгради у нас?

През юли 2024 г. строителната продукция отчита лек спад с 0.1% спрямо юни

1
21
Жилищно строителство имоти
Строителство. Снимка: Искра.бг

Според предварителни данни на НСИ за строителната продукция през юли 2024 г., месечният индекс показва лек спад от 0.1% спрямо предходния месец юни. Въпреки това, в сравнение със същия месец на 2023 г., секторът отчита ръст от 2.5%, което демонстрира положителна тенденция в годишен план.

Месечни изменения

През юли 2024 г. е отчетено намаление на строителството на съоръжения с 1.0%, както и спад от 0.1% в продукцията от строителство на сгради. Въпреки това, специализираните строителни дейности отбелязват ръст от 0.6%.

Годишни изменения

На годишна база, строителството на специализирани обекти регистрира значителен ръст от 6.8%, а строителството на съоръжения се е увеличило с 3.6%. Продукцията от строителство на сгради, обаче, е намаляла с 1.8% спрямо юли 2023 г.

Значение на индексите

Месечните индекси дават представа за краткосрочните изменения в строителния сектор и могат да се използват за анализ на текущото състояние на строителството, както и за прогнози относно бъдещото му развитие. Изчисляването на индексите се основава на месечно наблюдение на строителни предприятия, което покрива над 75% от общата строителна продукция в страната.

Над 463 млн. лева за енергийно обновяване на сгради за администрация, култура и спорт

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Увеличава ли се строителство на сгради у нас? […]