Новият Терминал 3 на летище София ще е вдъхновен от българската природа

1
26
Проект за Терминал 3 на Летище София
Проект за Терминал 3: Министерство на транспорта и съобщенията

„Проектът за изграждане на новия Терминал 3 е крачка към модерното летище София, което ние като държава и общество очакваме и заслужаваме.“

Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова по време на представянето на концептуалния дизайн на бъдещия Терминал 3. По думите ѝ ведомството продължава да следва устойчива политика по отношение на развитието на летищната инфраструктура и привличането на големи инвеститори, какъвто е концесионерът на софийското летище.

По думите ѝ това е поредното доказателство, че когато държавата и частният инвеститор си партнират успешно, добрите резултати не закъсняват.

„Новият Терминал 3 ще бъде изцяло съобразен и с членството ни в шенгенското пространство по въздух“.

Стоянова посочи още, че благодарение на Шенген над 400 млн. души пътуват свободно без да преминават граничен контрол. Тя изрази надежда, че скоро ще можем да се поздравим и с отпадането на контрола по сухопътните граници.

На събитието присъства и главният изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ Хесус Кабайеро, който заяви, че проектът е на стойност 500 млн. лв., а новият терминал ще бъде първото 5-звездно регионално летище в Европа.

Комбинираните Терминал 2 и Терминал 3 ще имат връзка помежду си, а капацитетът им ще е за 20 млн. пътници годишно. Дизайнът на новия терминал е вдъхновен от българската природа и нейните цветове. Сградата ще се състои от 3 нива и общо 34 изхода за извеждане към самолети.

Съдът вписа промените в ръководството на БСП: Остава ли Корнелия Нинова председател?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments