Зам.-министър Василева: Птицевъдството е иновативен сектор с високоефективно производство

На 44-та Международна конференция по птицевъдство, д-р Лозана Василева подчерта устойчивостта и развитието на сектора в България

0
14
Д-р Лозана Василева
Д-р Лозана Василева. Снимка: МЗХ

Птицевъдството е иновативен сектор, който осигурява високоефективно промишлено производство. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева по време на откриването на 44-та Международна конференция по птицевъдство Smart Poultry World в София.

Устойчивост и растеж въпреки предизвикателствата

„През последните три години секторът запазва своята устойчивост и продължава да се развива, независимо от съпътстващите го предизвикателства“, отбеляза д-р Василева. Тя подчерта, че въпреки възникналите огнища на инфлуенца по птиците, се наблюдава тенденция на увеличаване на производството на бяло месо:

– Общият добив на птиче месо и субпродукти през 2023 г. нараства с 1,7%, достигайки 122 081 тона на годишна база.
– Промишленото производство заема 99% от общия добив, с увеличение от 1,4%.
– Производството на яйца за консумация също се увеличава с 0,8%, достигайки 1,2 милиона броя през 2023 г.

Инвестиции и подкрепа за сектора

Заместник-министър Василева подчерта, че Министерството на земеделието и храните провежда последователна политика в подкрепа на животновъдния сектор и по-специално на птицевъдството. Една от ключовите мерки е схемата за държавна помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците, която се прилага от 12 години.

За периода 2024-2029 г. бюджетът на помощта е в размер на 242 млн. лева, което е с 70 млн. лева повече в сравнение с предходния период. През 2024 г. помощта е на стойност 42 млн. лева. Тя също така отбеляза, че в рамките на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони са предвидени финансови инструменти за подобряване на производствените условия. Това включва инвестиции в земеделските стопанства, опазване на околната среда и възстановяване на земеделския потенциал.

Значимостта на иновациите и обмена на добри практики

„За конкурентоспособността и устойчивостта на птицевъдните ферми е съществено важен постоянният обмен на ноу-хау и добри практики“, заяви д-р Василева. Тя акцентира върху ролята на иновациите за минимизиране на производствените разходи и подобряване на ефективността в стопанствата.

Международната конференция като платформа за развитие

В заключение, заместник-министърът отбеляза значимостта на конференцията Smart Poultry World, която предоставя възможност за представяне на дигиталната трансформация в птицевъдството.

„Темите на форума показват стремежа на сектора да планира стратегически развитието си, с внимание към намаляване на отпечатъка върху околната среда“, добави тя.

Официални гости и участници

На събитието присъстваха и председателят на Комисията по земеделието, храните и горите Иван Иванов, както и председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев. Заедно с председателя на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов, те разгледаха изложението, където бяха представени най-новите разработки и технологии в бранша.

Страните от ЕС затягат граничния контрол заради миграционния натиск и сигурността

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments