Общински съветник: ВиК-Бургас да вземе мерки, за да няма воден режим през 2025 година

Към момента язовир “Камчия” има постъпващ малък приток и два пъти повече разход

0
84
Язовир "Камчия"
Язовир "Камчия". Снимка: Иван Иванов, Facebook
Към 5 септември наличният обем на язовир “Камчия” е 124,051 млн.м3, като мъртвият обем е 76 000 млн.м3, а полезният обем към тази дата е 48, 051 млн.м3 или 30,50%. 
 
В същото време язовир „Ясна поляна“ към същата дата е с наличен обема – 14,956 млн.м3; полезен обем 7,406 млн.м3 или 29,90%.
Полезен обем на язовирите
Полезен обем на язовирите
Това написа общинският съветник Иван Иванов от „Средна европейска класа“ по повод питането, което той отправи чрез община Бургас към “ВиК” ЕАД Бургас. В него той настоя да научи какъв е полезният обем на двата язовира, има ли опасност от воден режим за Бургас и какви мерки ще вземе „ВиК“, ако нивото на язовирите остане ниско през следващите месеци. 
 

В отговора е написано следното: 

“Понастоящем няма основание за притеснение на гражданите на община Бургас за предстоящ воден режим до края на 2024г. За 2025г. от основно значение ще бъдат количествата на валежите във водосборите на язовирите през есента на 2024г., зимата и пролетта на 2025 г“.

Иван Иванов припомня, че бившият екоминистър Емил Димитров е заявил, че към момента язовир “Камчия” има постъпващ малък приток и два пъти повече разход.

Очаква се язовирът да достигне до обезпокоителни ниски нива до края на годината, което няма да може да гарантира водоподаването през следващата, което пък от своя страна означава, че Бургас може да мине на воден режим в началото на 2025 г. За да не се стигне до този сценарий, според него е трябвало да се започне с икономисването на вода още в началото на 2024г.

„Относно отговора на въпроса ми какви мерки биха се взели, ако сушата продължи, такива не се споменават в позицията на “ВиК” ЕАД Бургас, а се констатира, че последните 3 години са сухи и очакват 2025г. да бъде по-влажна“.

От ВиК” ЕАД Бургас са дали и информация, че язовирите “Ахелой” и “Порой”, са били прехвърлени безвъзмездно на областния управител на област Бургас, а той от своя страна ги предоставил за стопанисване на “ВиК” ЕАД Бургас. С решение на Министерски съвет двата язовира са определени като водоизточници за приоритетно питейно-битово водоснабдяване.

Водоснабдителното дружество е извършило ремонтно-възстановителни работи по язовирните стени и съоръженията към тях и изграждане на водопровод от язовир “Ахелой” до деривация “Камчия” със собствени средства.
 
Понастоящем няма осигурено финансиране за изграждане на останалите съоръжения – пречиствателни съоръжения за водата от двата язовира и довеждащия водопровод от язовир “Порой” до деривация “Камчия” с два подема помпени станции.
 

Иван Иванов припомня, че когато бе вдигната цената на водата в Бургас преди две години на 5 лева, основните доводи са били свързани с изпълнението на конкретен бизнес план на “ВиК” ЕАД Бургас, който включваше ремонти със собствени средства на водопреносната мрежа, ремонти на язовири “Ясна поляна”, “Ахелой” и “Порой”.

„Само че голяма част от ремонтираната водопреносна система ще бъде направена с европейски средства, ремонтът на “Ясна поляна” е финансиран от държавата. За язовир “Порой” излиза, че за него няма пари към този момент и какво се оказва – бургазлии плащаме скъпа вода, имаме загуби по водопреносната мрежа около 50%, нямаме спомагателни водоизточници ( язовири “Ахелой” и “Порой”) и на всичкото отгоре, ако продължава да е суха годината в началото на 2025г. има вероятност да сме на режим.

А до тогава “ВиК” ЕАД ще спи и явно няма да взима никави мерки, ще се моли есента на 2024г. и 2025г. да бъдат влажни“.

Иванов завърша публикацията си с призив към “ВиК” ЕАД Бургас да вземат необходимите мерки, за икономисване на вода, което ще позволи, ако сушата продължи до края на годината да се намалят последствията за област Бургас от един евентуален воден режим през 2025 година. 

„Възраждане“ предлага нов законопроект за чуждестранните агенти

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments