В Шумен бе даден старт на проект за 140 млн. лева за разширяване на базата на „Алкомет“

Проектът е сертифициран като приоритетен и е пример за успешното сътрудничество между местната и централната власт

1
170
Румен Радев проект на Алкомет в Шумен
Румен Радев в Шумен. Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев призова за приемственост между институциите, за да се осигури успешната реализация на стратегически проекти, които не само въвеждат иновации и зелени политики, но и подобряват социалния стандарт и условията на труд на работниците.

Днес той присъства на официалното стартиране на проект за разширяване на производствената база на компанията „Алкомет“ в Шумен – най-големият производител на алуминиеви продукти в България и на Балканите. Инвестицията е на стойност 140 млн. лева и предвижда разкриването на 160 нови работни места в следващите три години.

Проектът е сертифициран като приоритетен и е пример за успешното сътрудничество между местната и централната власт. Президентът Радев отбеляза, че проектът е стартирал по време на служебното правителство на Гълъб Донев и е приключил при редовното правителство. Той подчерта значението на иновациите и корпоративната социална отговорност, която „Алкомет“ прилага, включително в здравеопазването, образованието, спорта и културата.

Радев подчерта и важната роля на компанията за преодоляване на регионалните дисбаланси и подкрепа на висшето образование в региона. Той акцентира на факта, че подобни проекти допринасят за подобряване на демографската ситуация в страната.

Президентът отбеляза и възходящата тенденция в търговско-икономическите отношения между България и Турция. При първата си среща с президента Реджеп Тайип Ердоган двамата лидери са си поставили цел търговският обмен да достигне 10 млрд. евро, като в момента стойността вече надхвърля 7 млрд. евро.

Радев също така сподели, че инвестиционният климат в България се подобрява, като преките чуждестранни инвестиции са се увеличили с 40% на годишна база. Наблюдава се и нарастване на реинвестираната печалба в страната – показател за доверие в българската икономика.

По време на посещението си в Шумен, президентът Радев проведе среща с ръководството на „Индустриален парк-Шумен“ и посети две чуждестранни предприятия, специализирани в производството на високотехнологични съобщителни кабели и продукти за съхранение на храни.

Атанас Славов: ВСС няма легитимност да избира нов главен прокурор

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] В Шумен бе даден старт на проект за 140 млн. лева за разши… […]