Цените на храните продължават да растат

Има увеличение на цените на розовите домати, захарта и олиото, докато цените на зърното и някои млечни продукти остават стабилни

0
49
Зеленчуци
Илюстративна снимка

Цените на основните хранителни стоки, плодове и зеленчуци продължават да нарастват и през началото на септември, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/ в седмичния си бюлетин за периода от 2 до 5 септември.

Председателят на комисията, Владимир Иванов, посочва, че на пазара се наблюдава интензивна конкурентна среда и динамика в съотношението между търсене и предлагане.

„Интересно е, че потреблението нараства и се наблюдава оживление на пазара. Някои реколти са повредени от градушките, което води до промени в цените на определени продукти. Розовите домати са по-малко на разположение, което повишава тяхната цена, докато червените домати не се търсят толкова активно, въпреки че са по-евтини“, поясни Иванов пред „NOVA“.

Седмичният ръст на цените е отчетен при захарта, фасула, олиото и пъпешите.

„На годишна база захарта е значително по-евтина с 18%. Цените на зърното и олиото също са ниски, а запасите от пшеница са отлични. Царевицата също поевтинява. Олиото и яйцата остават на стабилни нива от повече от година и половина, а кашкавалът и сиренето са по-евтини с около 2-3%“, добави той.

Според него цените на маслото, киселото и прясното мляко обаче нарастват средно с 8-10%. В навечерието на есенно-зимния сезон не се очаква рязко покачване на цените на хранителните продукти, а само с около 1 до 3%.

Рецепта от едно време: Как да приготвим хрупкава и вкусна царска туршия

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments