ЦИК регистрира БСП–Обединена Левица за участие в изборите

След спор по време на заседание ЦИК официално одобри регистрацията на коалицията БСП–Обединена Левица

0
27
Атанас Зафиров
Атанас Зафиров. Снимка: Facebook

Централната избирателна комисия /ЦИК/ официално регистрира коалицията БСП–Обединена Левица за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Решението беше взето по време на днешното заседание на комисията, в което 14 от членовете гласуваха „за“. Заседанието беше предавано онлайн, предлагайки прозрачен процес на вземане на решенията.

Спорове около регистрацията

Заявлението за регистрация на БСП предизвика дебат по време на вчерашното заседание на ЦИК. Основният спор произтече от искането на Атанас Зафиров, който изпълнява функциите на председател на партията след оставката на Корнелия Нинова, да оттегли заявлението за самостоятелно явяване на партията в изборите. Това заявление беше подадено от пълномощници на Нинова преди нейната оставка.

Съдебно решение и ново ръководство

Този ход стана възможен след решението на Върховния касационен съд, който официално заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и вписа Атанас Зафиров като изпълняващ длъжността председател. Зафиров поиска да му бъдат върнати подписката и съпътстващите документи, които бяха подадени по-рано от представителите на Нинова.

Регистрация на новата коалиция

Вчера, Зафиров лично посети ЦИК, за да подаде заявлението за регистрация на новата коалиция „БСП–Обединена Левица“. Това събитие бележи важен момент в предизборната подготовка на социалистическата партия, която ще участва в изборите не самостоятелно, а в коалиция с други леви формации.

Рокада в транспортното министерство: Назначиха нов зам.-министър, освобождават Анна Натова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments