Криза с отпадъците заплашва курортите Царево, Созопол и Приморско

Депото за отпадъци в южната част на Бургаска област е почти пълно, като местните власти търсят спешни решения за справяне с проблема

0
101
Царево дрон
Царево. Снимка: Искра.бг

Три от най-популярните черноморски курорти в България – Царево, Созопол и Приморско, са изправени пред сериозна криза, свързана с отпадъците. Депото за отпадъци, което обслужва тези три града, е почти запълнено, като две от трите клетки вече са пълни, а третата ще достигне своя капацитет в рамките на няколко месеца.

Ситуацията изисква спешни действия, тъй като тези градове са сред най-посещаваните туристически дестинации както от българи, така и от чуждестранни туристи. Решенията трябва да бъдат намерени бързо, за да се избегне натрупването на отпадъци през пиковия туристически сезон.

Възможни решения за справяне с кризата

Едно от предвидените решения е изграждането на обект за изгаряне на отпадъци в четвъртата клетка на депото, което трябва да стане до края на годината. Това значително ще облекчи ситуацията, като намали количеството отпадъци, които се депонират.

Други варианти включват изграждането на компостираща и сепарираща инсталация, които ще позволят по-ефективно управление на отпадъците и намаляване на обема за депониране. Също така се разглежда и възможността за увеличаване на капацитета на самото депо, но това ще отнеме време поради тромавата процедура за одобрение и изпълнение.

Необходимост от бързи действия

Въпреки предвидените мерки, трите курортни общини се нуждаят от решение в рамките на няколко месеца. Българското законодателство по отношение на отпадъците е бавно, но ситуацията изисква ускорено намиране на работещи решения, за да се предотврати криза с отпадъците в популярните черноморски дестинации.

Докато се търсят решения, местните власти са подложени на натиск да намерят начин да избегнат влошаване на екологичната ситуация, която може да засегне както местните жители, така и туристическия сектор, който е ключов за икономиката на тези градове.

Парламентът каза „не“ на увеличението на помощите за деца

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments