БАБХ обяви дали животните у нас са клинично здрави след извършени проверки

Регулярните проверки на Българската агенция за безопасност на храните целят предотвратяване на чума по дребните преживни животни

0
28
Овце
Овце. Снимка: Държавен фонд "Земеделие"

Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ проведе проверки в 1701 животновъдни обекта в цялата страна, като целта е предотвратяване на разпространението на заболяването чума по дребните преживни животни /ЧДПЖ/, регистрирано в съседни държави. Проверките установиха, че всички прегледани животни са клинично здрави.

В хода на проверките са прегледани 34 084 дребни преживни животни в 848 населени места. Всички проби, взети от животните, са отрицателни за наличието на заболяването. Въпреки тези резултати, проверките и изследванията продължават, като няма индикации за разпространение на ЧДПЖ в България.

Защо се провеждат проверките?

Мерките са предприети поради регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни в съседни страни. В Румъния има установени 67 огнища в четири области, които засягат 233 113 животни, докато в Гърция огнищата също са 67 и са разположени в пет области, като засегнати са 27 267 животни.

С цел предпазване на българското животновъдство, БАБХ извършва регулярни проверки на животновъдни обекти, като тези действия са част от заповед на изпълнителния директор на агенцията от 31 юли.

Какви мерки са въведени?

БАБХ апелира земеделските стопани и ветеринарните лекари да бъдат изключително внимателни при наблюдението на животните за клинични признаци на заболяването. При съмнение, те трябва незабавно да уведомяват официалните ветеринарни лекари. Сигнали за нерегламентиран внос, придвижване или продажба на животни могат да бъдат подавани на денонощния телефон 0 700 122 99, като всички сигнали ще бъдат проверявани спешно, а при нарушения ще се налагат санкции.

Във връзка с предстоящия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който ще се проведе на 21 септември в Калофер, БАБХ е въвела временна забрана за провеждане на пазари, изложби или други събирания на дребни преживни животни с цел предотвратяване на потенциално разпространение на болести.

Липса на кадри? Ръст в обявите за работа – 250 000 места са свободни

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments