Младеж, счупил рекорд, посещавайки всички страни, трябвало да докаже 4 пъти, че не е шпионин

Той е летял е с най-много различни авиокомпании

0
136
Инди Нелсън счупи рекорд
Инди Нелсън в България. Снимка: Facebook

Опитният пътешественик Инди Нелсън /САЩ/ е счупил рекорд, стъпвайки във всяка страна по света, а в някои от тях многократно, като например Северна Корея. Той си проправя път през множество разкъсвани от война райони и е задържан четири пъти по подозрение, че е шпионин – в Иран, Либия, Папуа Нова Гвинея и Русия. Но всичко си е струвало, защото сега държи титла за Световните рекорди на Гинес: летял е с най-много авиокомпании, а именно – 170 уникални авиокомпании, като по-голямата част от полетите е реализирал по време на 18-месечно пътуване по света, в което се е впуснал през 2017 г., на 22 години.

Предишният рекорд е бил 156 и е бил постигнат от японец на име Рюджи Фурушо от 1996 до 2014 г. Инди не е възнамерявал да счупи този рекорд, но е забелязал, че го е направил едва след завръщането си в дома си в Америка.

Първо му е хрумнала идеята да посети всяка страна на Земята, докато се е наслаждавал на едно нетипично пътуване през пролетната ваканция до Северна Корея, която описва като „страхотна страна“. И така, след като завършил колеж, той взел заем от 80 000 долара и тръгнал на пътешествие по света. Той имал различни интересни преживявания по пътя, като в един ден е бил на туристическа дестинация, а в друг се е оказал в активна военна зона.

Инди се е опитвал да избягва конфликтните зони колкото е възможно повече, като внимателно е планирал маршрута си около тях, но в Африка му е било по-трудно поради нестабилния характер на някои области. Например, ден преди да отиде в Централноафриканската република, 24 служители на ООН са били убити там, в резултат на което 12 000 френски войници са били разположени в столицата.

„Нещата се случват за 24, 48 часа“, споделя Инди, добавяйки: „Не можете да планирате тези неща.“

Като се съберат четирите задържания, Инди е разпитван общо 24 часа.

„Страхувах се за живота си няколко пъти. /…/ Определено имаше няколко пъти, в които не мислех, че ще изляза от тази страна. На четвъртия път беше като „вече няма нищо страшно“.“, разказва той.

Най-малко любимата страна на Инди са Коморските острови – малка група острови край югоизточното крайбрежие на Африка, където е имал срещи с „не твърде дружелюбни“ хора. От друга страна неговата любима е Камбоджа, където се е наслаждавал на културата и „супер приятелски настроените“ местни жители.

По отношение на авиокомпаниите – „Emirates“ и „Qatar Airways“ са фаворитите на Инди, въпреки че признава, че „всички в Близкия изток са страхотни“. За щастие той е нямал лоши преживявания с никоя авиокомпания – от приблизително 500-те полета, които е предприел, само два са били отменени и в резултат на това Инди се е наслаждавал на безплатни хотелски престои, докато е чакал друг полет. Той подчертава важността на резервирането на сутрешни полети, които е по-малко вероятно да бъдат отменени или забавени.

Рекордьорът никога не е имал проблеми на борда. Той разкри, че стратегията му за справяне с турбуленцията е да „мисли за това като за влакче в увеселителен парк“. Той обяснява: „Аз съм дребен. Ще се свия на малък пашкул и ще сложа краката си на облегалката на седалката пред мен, ако няма никой. Затварям очи и не ме боли глава.“

Миналата година Инди е добавил още осем уникални авиокомпании към своята бройка, но засега е отложил всички бъдещи пътувания, за да се съсредоточи върху своя телекомуникационен стартъп, който предоставя мобилни данни на необслужвани общности. Инди може би нямаше да се впусне в това ново начинание, ако не бяха перспективите, които той е видял чрез пътуванията си по света. Неговият съвет към другите е:

„Просто го направете. Пътувайте, докато сте млади. Излезте от зоната си на комфорт – отидете за три месеца, посетете Индия, отидете в Камбоджа или Централна Азия.
Това променя основата ви, променя Вас, променя възгледа Ви за света.“

КНСБ против Законопроекта за чуждестранни агенти: Удар върху правата на работниците

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments