Засилени проверки в горите преди старта на отоплителния сезон: Задържани дърва и санкции

Горските служители извършват проверки за предотвратяване на незаконния добив и продажба на дървесина преди началото на отоплителния сезон

0
13
Дърва
Дърва. Снимка: Изпълнителна агенция по горите

Горските служители в цялата страна са извършили близо 60 хиляди проверки в периода от 5 август до 8 септември 2024 г., с цел предотвратяване на незаконни дейности в горските територии преди началото на отоплителния сезон. Проверени са общо 12 194 обекта за добив на дървесина, като резултат са съставени 485 акта за административни нарушения, а задържани са 282 пространствени кубически метра дърва, както и 8 превозни средства, 16 каруци, един кон и 8 моторни триона.

Засилени проверки в горите

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон, контролът в горските територии остава засилен. Експертите следят внимателно обектите за добив на дървесина, законността на превозваните дърва и транспортните средства, които ги доставят. Специално внимание се отделя на това дали дървесината е правилно маркирана и придружена с превозен билет, който доказва нейния законен произход.

Превозният билет съдържа информация за количеството и вида на дървесината, името на получателя и адреса, на който тя се съхранява. Ако този документ липсва при проверка, дървесината се задържа, а притежателят й подлежи на наказателна отговорност.

Какво трябва да знаят гражданите?

Жителите, които се снабдяват с дърва за огрев, трябва да изискват и съхраняват превозните билети. Закупуването на немаркирани дърва или дърва без превозен билет е незаконно и може да доведе до сериозни последствия. При съмнение за нерегламентирани дейности в горските територии, гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.

Тази кампания има за цел да осигури законно и прозрачно снабдяване на населението с дърва за огрев, като същевременно предпази горските територии от незаконна сеч и посегателства.

Георги Киряков: Вътрешният конфликт в ДПС може да доведе до електорален срив

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments