Започва работа по изменения в законодателството срещу SLAPP делата

Работна група в Министерството на правосъдието стартира процеса по изменения на Гражданския процесуален кодекс

0
14
Правосъдие, съд
Правосъдие, съд. Снимка: Прокуратура

Работата по необходимите изменения в българското законодателство, целящи да приведат страната в съответствие с Директивата на Европейския парламент и на Съвета за защита срещу явно неоснователни искове или съдебни производства /т.нар. SLAPP дела/, започва с преработка на Гражданския процесуален кодекс /ГПК/. На първото си заседание, членовете на работната група в Министерството на правосъдието приеха насоките за промените. В състава на групата влизат представители на съда, научни експерти, юристи, неправителствени организации и специалисти от Министерството на правосъдието, с ръководител заместник-министърът на правосъдието Бисерка Цанева.

Зам.-министър Цанева изрази благодарност към участниците в групата, като подчерта, че процесът на промени ще започне с ГПК, но вероятно ще включва и други нормативни актове, като Закона за съдебната власт.

Директивата за SLAPP дела

Директивата за SLAPP дела е в сила от 6 май 2024 г. и представлява важен инструмент за защита на журналисти, медии и неправителствени организации от злоупотреба със съдебни искове, насочени към ограничаване на общественото участие. Основната цел на директивата е да предотврати неоснователни съдебни процеси, които имат за цел да потиснат критиките и свободата на словото.

Сред основните механизми за защита, заложени в директивата, са:

– Прекратяване на производствата на ранен етап, ако искът е явно неоснователен.
– Обърната тежест на доказване, което означава, че ответникът не трябва да доказва своята невинност.
– Възможност ответникът да поиска от ищеца да заплати прогнозните разходи за защита.

Планирани промени в българското законодателство

В отговор на директивата, Министерството на правосъдието изработи начален проект за изменения в Гражданския процесуален кодекс, който ще послужи като основа за текущата работа на разширената работна група. Очаква се до края на октомври членовете на групата да предоставят своите становища и предложения относно промените.

С изменението на законодателството, България ще се присъедини към останалите страни-членки на ЕС в усилията за защита на общественото участие от неправомерни съдебни искове. SLAPP делата се използват като инструмент за натиск срещу журналисти и активисти, затова е важно законодателните промени да предоставят ефективна защита и да гарантират свободата на словото и демократичното участие в обществения живот.

КНСБ против Законопроекта за чуждестранни агенти: Удар върху правата на работниците

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments