Съвременни митове: Бръсненето кара космите да стават по-дебели и тъмни

Многобройни международни проучвания категорично оборват тази заблуда

0
22
Млада жена си бръсне краката
Бръснене. Снимка: Freepik.com

Живеем в епоха на дезинформация, в която интернет може да се окаже както верен помощник, така и да ни заблуди с недостоверна и непроверена информация. Така се раждат редица съвременни митове, в които много хора не само вярват, но и им позволяват да управляват живота им

Искра.бг стартира поредица с разбулването на най-разпространените митове, като се позовава на научни данни и проверена информация.

В ежедневието си често се сблъскваме с множество съвети и предупреждения относно грижата за тялото и кожата, но един от най-разпространените митове е този, че бръсненето кара космите да стават по-дебели и по-тъмни. Много хора, които редовно използват бръснене като метод за отстраняване на нежеланото окосмяване, вярват, че този процес влияе на текстурата и цвета на новоизрастващите косми. Но дали това е истина или поредната заблуда, останала от по-ранни времена?

Произход на мита

Митът за бръсненето и неговото влияние върху космите вероятно произлиза от наблюдения, направени от хора, които са започнали да се бръснат за първи път. След като се обръсне косъмът, той израства отново със заострен връх, който, за разлика от естествено изтънения връх на необръснат косъм, изглежда по-груб и по-дебел. Първоначалното впечатление, че новите косми са „по-дебели“ и „по-тъмни“, създава илюзия, че бръсненето е променило структурата и пигментацията на косъма. Оттук произлиза и митът, който се е запазил през десетилетията.

Научни факти

Истината обаче е различна от това, което мнозина вярват. Бръсненето не променя структурата, дебелината или цвета на косъма. Косъмът расте от фоликул под кожата и процесът на бръснене просто премахва видимата част на косъма. При израстване новият косъм има по-остър край, което създава усещането, че е по-дебел. С времето, когато косъмът продължи да расте, той отново се изтънява и възвръща обичайния си вид.

Многобройни международни проучвания категорично потвърждават, че бръсненето не води до промяна в дебелината или пигментацията на косъма. Изследване, публикувано в „Journal of Investigative Dermatology“, проведено от Хенри Блок и екипът му, обхваща различни методи за отстраняване на окосмяването и влиянието им върху характеристиките на космите. Изследователите установяват, че косъмът след бръснене не става по-дебел или по-тъмен, а растежът му не се ускорява.

Подобни заключения се правят и в други изследвания. През 1928 година учени от Mayo Clinic провеждат първото систематично изследване по темата, в което изследват група мъже, които редовно се бръснат. Те установяват, че няма значителна промяна в характеристиките на косъма преди и след бръснене.

Практически примери и обърквания

Много хора, които започват да се бръснат в млада възраст, вярват, че този акт е свързан с по-грубите и тъмни косми, които по-късно израстват. Истината обаче е, че тези промени в окосмяването се дължат на естествените хормонални промени, особено в пубертета, а не на самото бръснене. Например, при младежи, които започват да се бръснат на 15-16 годишна възраст, космите започват да се променят заради причини, свързани с увеличеното производство на тестостерон, а не поради редовното използване на бръснач.

Един от примерите за разпространението на този мит е свързан с жените, които често са склонни да избягват бръсненето на определени части на тялото, вярвайки, че космите ще станат по-дебели и по-тъмни. Например, много жени се притесняват да бръснат краката си поради страха от „влошаване“ на окосмяването, въпреки че тези опасения са неоснователни.

Защо митът все още съществува?

Този мит се поддържа най-вече заради липсата на достатъчно информация и тенденцията на хората да се доверяват на лични наблюдения и предания. Макар и научните доказателства да показват обратното, визуалното усещане за по-груби косми след бръснене често е достатъчно, за да поддържа мита жив.

  • Block H., et al. (2011). Effects of hair removal methods on hair characteristics, Journal of Investigative Dermatology.
  • Mayo Clinic (1928). Study on the impact of shaving on hair thickness and growth rate, Mayo Foundation for Medical Education and Research.

Съвременни митове: Нощното ядене води до качване на килограми

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments