Шестима министри ще обсъдят с ЦИК предложенията за по-прозрачни избори

Едно от основните предложения е разширяване на процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване

2
26
Министър Росен Карадимов
Министър Росен Карадимов. Снимка: Искра.бг

Днес в 14:00 часа шестимата министри, отговорни за организационно-техническата подготовка на изборите, ще проведат работна среща с Централната избирателна комисия /ЦИК/. Основната цел на срещата е да бъдат обсъдени предложенията на служебния кабинет за подобряване на правилата и процедурите, които ще гарантират прозрачно, демократично и добре организирано провеждане на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Миналата седмица министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор на подготовката за изборите от страна на правителството, изпрати писмо до ЦИК с предлаганите мерки, съгласувани с всички отговорни ведомства.

Едно от основните предложения е разширяване на процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване, като се включи и проверка на софтуера за параметризация и флаш-паметите. Също така, се предлага пломбите за устройствата да се осигуряват от независим доставчик, различен от изпълнителя на обществената поръчка за машинното гласуване. Номерата на пломбите трябва да бъдат включени в приемо-предавателните протоколи между СИК и доставчика на машините.

Допълнителни препоръки включват осигуряване на хартия за бюлетините от машинно гласуване с допълнителни защити, доставяна от „Печатница на БНБ“ АД, както и продължаване на практиката на ЦИК за използване на различна специализирана защита на хартията за всеки отделен национален вот.

Сред темите за обсъждане е и предложението за осигуряване на експерти от държавната администрация с професионален опит, които да подпомогнат проверките на устройствата преди тяхната експедиция, ако е необходимо.

2331 училища отварят врати на 16 септември

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments