„Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газа с 3,2% от октомври

Цената на природния газ може да достигне 63,87 лева за мегаватчас, докато се очакват доставки от Азербайджан и Александруполис

1
9
Природен газ
Природен газ. Снимка: Pixabay

„Булгаргаз“ предложи ново увеличение на цената на природния газ, което ще влезе в сила през октомври – месец, когато традиционно започва отоплителният сезон. Предложената цена за продажба на крайни клиенти и за лицата с лиценз за производство и пренос на топлинна енергия е 63,87 лева за мегаватчас, без включени такси за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това предложение е подадено към Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

През септември цената на природния газ беше повишена с 1,9%, достигайки 61,91 лева за мегаватчас. С новото предложение за октомври се предвижда увеличение от около 3,2%.

За покриване на вътрешното потребление през следващия месец, ще бъдат използвани предимно доставки по дългосрочния договор с Азербайджан, както и от газохранилището в Чирен. В допълнение, се очаква доставянето на втечнен природен газ от терминала в Александруполис, Гърция, който трябва да влезе в търговска експлоатация от 1 октомври.

Въпреки планираните доставки на втечнен природен газ, „Булгаргаз“ все още няма подписано потвърждение за доставка с избрания изпълнител, което може да доведе до промени в цените при подаването на крайното заявление.

Нов бум на измами при техническите прегледи на автомобили

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] „Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газа с 3,2… […]