Съдът ще се произнесе по трите делa на ДПС срещу решения на ЦИК

Делата касаят решения на ЦИК относно регистрацията и участието на коалиция и партия „Движение за права и свободи“ в предстоящите избори

0
80
Правосъдие, съд
Правосъдие, съд. Снимка: Прокуратура

Върховният административен съд /ВАС/ разгледа днес три дела, свързани с жалби, подадени от политическа партия „Движение за права и свободи“ /ДПС/ срещу решения на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Жалбите бяха подадени от адвокат Георги Атанасов, който е упълномощен от Джевдет Чакъров и представлява ПП ДПС.

Три дела срещу решения на ЦИК

По делата се явиха и адвокатите Александър Ангелов и Страхил Панов, които представляват интересите на Делян Пеевски, също упълномощени да защитават позицията на ДПС. Те поискаха оттегляне на жалбите или съдът да потвърди правилността на решенията на ЦИК.

Първо дело – оставяне без разглеждане

Първото дело се отнася до решението на ЦИК, с което оставя без разглеждане заявления от ДПС, свързани с участието и неучастието на партията в коалицията „Движение за права и свободи – Ново начало“. Адвокат Атанасов изрази несъгласие с това решение, като посочи, че ЦИК е била задължена да вземе предвид правните действия на подадените заявления.

Второ дело – регистрация на коалиция

Второто дело обжалва решението на ЦИК за регистрация на коалицията „Движение за права и свободи–Ново начало“ за участие в изборите. Според жалбата, регистрацията на коалицията е направена в нарушение на законовите процедури, които ЦИК следва да спазва.

Трето дело – отказ за регистрация

Третото дело е свързано с отказа на ЦИК да регистрира партия „Движение за права и свободи“ за участие в предстоящите избори на 27 октомври. Адвокат Атанасов оспорва решението като незаконосъобразно и подчерта, че ЦИК не е действала в съответствие със законодателните изисквания.

Адвокат Атанасов твърди, че решенията на ЦИК са незаконосъобразни, включително акта на комисията, с който се определят правилата и реда за регистрация и участие в изборите.

„ЦИК е задължена да се произнесе, като съобрази правните действия на подадените заявления“, коментира Атанасов по първото дело.

Очаквано решение на ВАС

Върховният административен съд ще се произнесе в срок по трите дела, като окончателното решение ще окаже влияние върху участието на ДПС и коалицията „Движение за права и свободи–Ново начало“ в предстоящите избори.

Решенията на ВАС по жалбите на ДПС срещу ЦИК ще изяснят дали партията и коалицията „Движение за права и свободи – Ново начало“ ще участват в изборите. Адвокатите на ДПС настояват за отмяна на решенията на ЦИК, които според тях са в нарушение на закона.

Румен Радев: Не допускайте спекулации за катастрофата край „Граф Игнатиево“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments