От КНСБ не са доволни от решението за линията на бедност

Пламен Димитров ще настоява методиката за да се прецизира

1
32
Пазаруване
Пазаруване. Снимка: Freepik.com

„Не сме доволни от решението за линията на бедност и не заради числото, а заради това, че се промени принципът“. 

Това каза в ефира на „БНР“ Пламен Димитров, президент на Конфедерация на независимите синдикати в България /КНСБ/. Той допълни, че ще настояват за това методиката за да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, които да гарантират минимум на лице от домакинство.

Според него е важно също така да се отчита ръстът на цените на годишна база в малката потребителска кошница. Експертните сметки на синдиката сочат, че по този начин за догодина линията на бедност трябва да е с 29 лева по-висока от предлаганата от правителството или 667 лева. Синдикатът настоява и за приемането заплата за издръжка в България.

„Идеята да се определи и да се договаря не само цената за нискоквалифицирания труд като минимална, стартова за всички след това сектори и браншове, а и такава за знания и умения за хора със средно образование, каквито се изискват за съответните длъжности и професии, а и тези работни места, където се изисква висше образование, това да бъде една тристълбова минимална схема на заплащане, от която започва договарянията във всички браншове, сектори и предприятия. Това го има в много държави и в ЕС“.

Той уточни, че в България от 1991 г. има също препоръчителни коефициенти към минималната работна заплата, които обаче не са задължителни.

Илиян Василев: Без шистовата революция щяхме да плащаме 5 лева за литър гориво!

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] От КНСБ не са доволни от решението за линията на беднос… […]