ЦИК и Министерският съвет работят за по-прозрачни избори

ЦИК и Министерският съвет ще си сътрудничат за повишаване на доверието в изборния процес и гарантиране на честни и прозрачни избори

0
14
Централна избирателна комисия /ЦИК/
Централна избирателна комисия /ЦИК/. Снимка: Искра.бг

„Централната избирателна комисия /ЦИК/ и Министерският съвет обединяват усилия, за да гарантират прозрачност и доверие в изборния процес“, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова след среща с министрите, които отговарят за различни аспекти на изборната подготовка.

Цел – повишаване на доверието

Нейкова подчерта, че основната цел на обсъжданията е да се надградят дейностите, които вече са започнати от ЦИК, за да се подобри доверието на гражданите в изборния процес.

„Заедно с Министерския съвет ще работим за по-голяма прозрачност във всички аспекти на подготовката на изборите“, обясни тя, като посочи, че това включва както процеса на гласуване, така и материално-техническото обезпечаване.

Прозрачността е приоритет

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров също подчерта важността на публичността и прозрачността.

„Ние искаме да надградим процеса, за да бъде по-публичен и прозрачен за всички участници в изборите“, заяви Мундров, като увери, че Министерският съвет е ангажиран с тази цел.

Специализирана хартия за машинния вот

Камелия Нейкова коментира и темата за специализираната хартия за машинното гласуване, като увери, че тя отговаря на всички необходими стандарти.

„Българската народна банка /БНБ/ е доставчик на тази хартия, и всяка информация, че тя не отговаря на изискванията, е невярна“, добави Нейкова, подчертавайки, че ЦИК са помолили печатницата на БНБ да направи публично изявление по въпроса.

ЦИК и Министерският съвет работят съвместно за гарантиране на честни, публични и прозрачни избори, с цел да се повиши доверието на гражданите в изборния процес и да се осигури пълна прозрачност на подготовката и провеждането на изборите.

Съдът ще се произнесе по трите делa на ДПС срещу решения на ЦИК

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments