ЕС създава клуб на инвеститорите на фона на тежкото състояние на технологичния сектор

От 2021 г. насам изпълнителният орган на ЕС влезе в ролята на рисков технологичен капиталист

0
9
AI, Изкуствен интелект, ЕС
Изкуствен интелект. Снимка: Pixabay

Брюксел създава клуб на „доверени“ инвеститори в областта на технологиите, който може да помогне на Европейския съюз /ЕС/ да финансира повече високорискови технологични предприятия, предаде „Politico“.

От 2021 г. насам изпълнителният орган на ЕС влезе в ролята на рисков технологичен капиталист, за да запълни недостига на средства за критични технологии в блока, който е сериозен в сравнение с други части на света, като САЩ и Китай. През юли председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да разшири допълнително програмата през следващите няколко години. Сега Комисията се стреми да привлече други частни инвеститори в технологичния рисков капитал, които да споделят инвестиционната тежест.

Според трима анонимни служители на Комисията на 21 октомври в Атина ще бъде създадена и официално представена така наречената мрежа от „доверени инвеститори“. Тези инвеститори биха могли да бъдат привлечени за съвместни инвестиции, за да развиват дейност заедно със собствения фонд на ЕС.

До момента над 40 инвеститори вече са потвърдили участието си, според недатирана презентация за програмата, анализирана от „Politico“. Напускащата ръководителка на ЕС по въпросите на иновациите Илиана Иванова също ще присъства на откриването на проекта, което вероятно ще бъде едно от последните ѝ запомнящи се действия на този пост.

Неотдавна бившият италиански министър-председател Марио Драги посочи недостига на финансиране за технологии в ЕС като основен проблем в доклада си, посветен на конкурентоспособността на ЕС.

„Иновативните цифрови компании като цяло не успяват да разширят мащаба си в Европа и да привлекат достатъчно финансиране, което се изразява в огромна разлика във финансирането на по-късен етап между ЕС и САЩ,“, пише той.

В своя доклад Драги посочи още, че базираните в САЩ стартъпи в областта на изкуствения интелект /ИИ/ са успели да привлекат 61% от глобалното финансиране, докато базираните в ЕС компании претендират едва за 6%. Анализът предизвика възмущение сред ръководителите на европейски технологични компании, които разкритикуваха остро неефективните усилия на ЕС да стимулира иновациите.

„ЕС е част от проблема. Досега той ни е донесъл предимно глупави бисквитки и предупреждения за изкуствения интелект“, заяви Джитсе Гроен, главен изпълнителен директор на нидерландската платформа за доставка на храна Just Eat Takeaway. Гроен има предвид силния регулаторен натиск на ЕС в няколко технологични области, като например защитата на личните данни и изкуствения интелект.

Както изглежда, Европейската комисия не възнамерява да се превърне в обикновен инвеститор, който финансира обикновени софтуерни приложения или други технологии, насочени към потребителите. Фокусът ще бъде върху „дълбоките технологии“, което е събирателен термин за задълбочените изследователски и капиталоемки технологии като квантовите изчисления, микрочиповете и киберсигурността. Това на свой ред може да повиши изискванията към инвеститорите, които искат да се присъединят към инициативата на ЕС. Рисковите инвеститори в областта на технологиите обикновено се стремят към успешно развитие след няколко години, докато за комерсиализацията и изпълнението на тези по-напреднали технологии вероятно ще бъде необходимо много повече време, за да дадат резултат.

Заподозреният за опит за убийство на Тръмп е бил близо до голф игрище в продължение на 12 часа

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments