Цветелина Пенева с критики към изборния процес: 50% от протоколите са с грешки

Член на Обществения съвет на ЦИК изразява загриженост относно високия процент сбъркани протоколи на изборите през юни и призовава за прозрачност в изборния процес

1
28
Изборни бюлетини. Снимка: архив
Изборни бюлетини. Снимка: Архив

Цветелина Пенева, член на Обществения съвет на ЦИК и представител на Сдружение „Демокрация и законност“, изрази сериозни притеснения относно високия процент грешки в изборните протоколи на изборите, проведени през юни тази година. Тя акцентира върху липсата на прозрачност и ефективност в изборния процес, което според нея води до сериозни проблеми с доверието на избирателите.

Пенева сподели, че според първоначалната информация 50% от протоколите са били с грешки, което е изключително притеснително. Тя добави, че ЦИК все още не е излязла с официални данни за това колко секционни избирателни комисии /СИК/ са предали протоколи без грешки, вероятно поради факта, че това би засегнало репутацията на организаторите на изборите.

Проблеми с бюлетините и машините

Пенева коментира и проблемите с бюлетините по време на изборите на 9 юни, когато 140 машини са били спрени поради пускане на накъсани бюлетини. Тя посочи, че Министерството на електронното управление /МЕУ/ е започнало анализ на проблема, но досега не е представен доклад с конкретни заключения.

„Защо, след като МЕУ е притеснено за хартията, не поръча на своите експерти доклад? Имаме месец до следващите избори и е важно ясно да кажат каква е причината – машината, хартията или спецификацията на хартията“, попита Пенева пред „БНР“.

Призив за повече прозрачност

Цветелина Пенева подчерта, че липсата на яснота относно проблемите около бюлетините и машините създава недоверие и спекулации сред обществото. Тя настоява за повече прозрачност в изборния процес и изрази мнение, че всяко неизяснено обстоятелство само ще влоши доверието в изборите.

„Обществото трябва да чуе ясно причините, защото всяко неизказано нещо води до спекулации и недоверие в изборния процес“, предупреди Пенева.

Препоръки за подобрение в изборния процес

От Обществения съвет на ЦИК призовават за промени в Изборния кодекс, като предлагат да бъде въведено смесено назначаване на членовете на СИК. Това включва назначаването на професионалисти, които не са обвързани с политически партии, за да гарантират спазването на процедурите и да удостоверяват резултатите в протоколите.

„Нужно е да имаме един или двама професионалисти, които да отговарят за спазването на процедурите и да удостоверяват резултатите с подписите си“, препоръча Пенева.

От „Демокрация и законност“ вече са подали електронно заявление до ЦИК за наблюдатели на предстоящите избори, като са включили всички необходими документи съгласно Изборния кодекс.

Цветелина Пенева и Общественият съвет на ЦИК призовават за по-голяма прозрачност и точност в изборния процес, за да се възстанови доверието на избирателите. Според нея, проблемите с бюлетините и грешките в протоколите трябва да бъдат разрешени своевременно преди следващите избори, за да се избегнат спекулации и съмнения.

ЦИК и Министерският съвет работят за по-прозрачни избори

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments